04.11.2019, kello 10.41

Liikenteen päästöt huolenaiheena

EU:n päästöt 2% alas vuonna 2018

EU:n kasvuhuonekaasupäästöt putosivat kaksi prosenttia vuonna 2018, kertoo Euroopan ympäristövirasto äskettäin julkaistuissa alustavissa tiedoissaan. Vuodesta 1990 päästöt ovat vähentyneet 23,2 prosenttia, joten unioni saavuttaa helposti vuoden 2020 päästövähennystavoitteensa (20%).

Päästövähennysten hyvän etenemisen vastapainona Euroopan ympäristövirastoa (EEA) huolettaa energian kulutuksen jatkuva kasvu, joka vaikeuttaa uusiutuvan energian osuuden ja energiatehokkuuden edistymistä.

Mutta myös päästövähennyksissä on EEA:n mukaan huolenaihetta - varsinkin liikenteessä, jonka päästöt jatkoivat kasvuaan vuonna 2018. Liikenteen polttoaineiden elämänkaaren päästövähennykset ovat toistaiseksi jääneet riittämättömiksi, virasto toteaa.

EU:n vuoden 2030 päästövähennystavoite, 40 prosenttia, on ympäristöviraston mielestä niin kova, että nykymenolla siihen ei päästä. Useat jäsenvaltiot eivät ole läheskään tavoiteraiteella. Tällä hetkellä vain Kreikan, Portugalin ja Ruotsin odotetaan saavuttavan oman tavoitteensa.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit