02.12.2020, kello 10.43

Vuodesta 1990 neljänneksen pudotus

EU:n päästöt alimmilleen viime vuonna

EU:n kasvihuonekaasupäästöt putosivat vuonna 2019 kolmen vuosikymmenen mittaushistorian alimmalle tasolleen, kertovat Euroopan komission viimeisimmät tilastot. Päästöt vähenivät viime vuonna 3,7 prosenttia, kun unionin BKT kasvoi samaan aikaan 1,5 prosenttia.

Vuodesta 1990 päästöt ovat nyt pienentyneet 24 prosenttia. EU:n päästökauppajärjestelmään kuuluvien päästöjen osalta kirjattiin viime vuonna suurin pudotus – 9,1 prosenttia, mikä määrällisesti tarkoitti noin 152 miljoonan ekvivalenttisen hiilidioksiditonnin poistumista ilmakehästä.

Vähennystalkoiden kärjessä oli sähkösektori, jossa päästöt vähenivät miltei 15 prosenttia. Vähennys tuli pääasiassa siitä, että hiilivoimatuotantoa korvattiin uusiutuvilla ja kaasulla. Tehdasteollisuuden päästöt pienenivät lähes 2 prosenttia.

Lentoliikenteen päästöt, jotka toistaiseksi kattavat vain Euroopan talousalueen sisällä tehtävät lennot, kasvoivat maltillisesti – 1 prosentin vuodesta 2018.

Päästökauppajärjestelmän ulkopuolisissa päästöissä, jotka tulevat pääasiassa pienteollisuudesta, liiketeestä, rakennuksista, maataloudesta ja jätehuollosta, ei tapahtunut sanottavaa muutosta verrattuna vuoteen 2018.

Euroopan Vihreää diiliä vetävä komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans sanoo EU:n todistavan, että päästöjä voidaan vähentää ja taloutta kasvattaa samanaikaisesti. Tilastoraportti vahvistaa hänestä kuitenkin taas sen tosiasian, että päästövähennysponnistelut on ulotettava talouden kaikille sektoreille, jotta yhteinen maali ilmastoneutraaliudesta saavutetaan vuoteen 2050 mennessä.

Lähde: EnergyLiveNews

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Martin Bergsma 

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit