30.09.2015, kello 10.38
Venäläinen polttoaine arveluttaa
EU:n venäläisiin ydinreaktoreihin haetaan uusia polttoainelähteitä
Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) ydinturvallisuusasiantuntijat ovat mukana EU:n energiaomavaraisuutta edistävässä kansainvälisessä hankkeessa, jossa kehitetään vaihtoehtoisia polttoainelähteitä EU:ssa sijaitseville venäläisvalmisteisille ydinreaktoreille.
Viidellä EU-maalla – Suomella, Bulgarialla, Tshekillä, Unkarilla ja Slovakialla – on yhteensä 18 venäläisvalmisteista VVER-ydinreaktoria. Ne tuottavat 52 prosenttia sijaintimaidensa sähköstä.
Kaikki nämä ydinreaktorit käyttävät venäläistä ydinvoimapolttoainetta, jolle tutkimushankkeen myötä kehitetään nyt vaihtoehdoksi turvallisempaa ydinvoimaloiden polttoainetta.
Professori Juhani Hyvärisen johdolla toimiva LUT:n tutkijatiimi tuottaa raportin kriittisyysturvallisuuteen liittyvistä vaatimuksista kaikkien viiden maan osalta. Kriittisyysturvallisuus on ydinturvallisuuden osa-alue, jossa varmistetaan, että polttoaine ei ala niin sanotusti ”palamaan” itsekseen.
Tavoitteena on varmistaa, että kehitetty polttoaine täyttää sekä kansallisten turvallisuusviranomaisten kriteerit että kansainväliset vaatimukset. Tällöin polttoainetta voidaan käyttää kaikissa maissa, joissa VVER-reaktoreita on käytössä.
– Tutkimus lisää EU:n energiaomavaraisuutta ja -itsenäisyyttä monipuolistamalla ydinvoiman polttoainelähteitä. Hankkeella myös varmistetaan ydinvoimapolttoaineen saatavuus maailmanpolitiikan tilanteesta riippumatta, Hyvärinen sanoo.
Hänen mukaansa tutkimushanke helpottaa lisäksi kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä ja siten sillä on iso merkitys EU:n kykyyn tehdä tehokasta, pitkäjänteistä ilmastopolitiikkaa.
Tutkimusta johtaa Westinghousen Ruotsin yksikkö. Westinghouse on yksi maailman suurimmista ydinvoimalaitosten ja ydinpolttoaineen toimittajista. Hanke on saanut kahden miljoonan euron rahoituksen EU:n Horizon2020 -ohjelmasta ja tutkimus kestää kaksi vuotta. LUT:n lisäksi mukana on seitsemän muuta partneria.
Kuva: Fortum Oyj
Kommentit