21.10.2015, kello 11.35

Fortumin pääekonomisti Simon-Erik Ollus:

Euroopassa on surkea investointi-ilmapiiri

Sen enempää Ruotsi kuin koko Pohjolakaan ei ole erikoisasemassa uusien sähköntuotantoinvestointien kannalta. Tilanne on huono koko Euroopassa, sanoo Fortumin pääekonomisti Simon-Erik Ollus.

Ollus ei säästele sanojaan Svensk Energin Second Opinion -julkaisun haastattelussa vaan täräyttää suoraan, että kaupallisen tuotannon investoinneille ilmapiiri on surkea koko Euroopassa.

Sitä mitä sähkömarkkinoilla ympäri Eurooppaa tapahtuu, Simon-Erik Ollus vertaa kahvilayrittäjään. Jos pitää kahvilaa kadulla, jonka toisella puolella yhteiskunta samanaikaisesti tarjoaa kahvia pullan kera ilmaiseksi ohikulkijoille, on kahvilayrittäjä nurin tuota pikaa.

– Tämä on juuri sitä mitä on tapahtunut perinteiselle voimantuotannolle. Siksi suhtaudun kriittisesti tukiaisiin.

Pohjola voisi vielä valita toisin

Sähkön kysyntä on vähentynyt finanssikriisistä 2008 lähtien eikä näytä palautuvan ennalleen, mutta silti sähköntuotanto lisääntyy. Koko kysyntäpaletti on pienentynyt ja samaan aikaan tulee uutta tuotantoa, joka ei perustu markkinahintaan vaan tuotantotukeen.

– Markkinat ovat romahtaneet, kun sähkön hinta on pudonnut vuodesta 2008 lähtien 60 prosenttia Euroopan markkinoilla. On jokseenkin mahdotonta investoida uuteen sähköntuotantoon muutoin kuin yhteiskunnan tuilla.

Tilanne on Ollusin mukaan muualla Euroopassa vielä pahempi kuin Pohjolassa. Me emme ole vielä niin pitkällä, mutta tulemme perässä. Ollusin mielestä meidän ei kuitenkaan tarvitsisi langeta samaan loukkuun kuin muut maat ovat tehneet.

Mitä järkeä on sulkea ydinreaktoreita ja kaasuturbiineja?

Ollus korostaa, että suuret määrät tuotantokapasiteettia suljetaan Euroopassa ennen teknistä elinkaarta. Hänestä on absurdia, että sulkeminen koskee ennen kaikkea ydinreaktoreita ja kaasuturbiineja, joita ei pitäisi sulkea.

– Rusko- ja kivihiililaitoksethan ovat niitä, jotka meidän pitäisi panna kiinni.

Onko tämä yhteiskunnallisesti tehokas tapa mennä eteenpäin, Ollus kysyy? Likaista hiiltä suositaan, kun hiilidioksidin ja hiilen hinnat ovat alhaalla. Sähkön hinnan mataessa kaasuturbiineja joudutaan ajamaan negatiivisella marginaalilla, ja ydinvoimaa rangaistaan erilaisilla fiskaalisilla veroilla sekä Saksassa että Ruotsissa.

Fortum julkistaa osavuosituloksensa to 22.10. Sen ennakoidaan romahtavan.

Lue koko juttu Second Opinionista.


Kuva: Fortum Oyj

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit