09.09.2020, kello 10.19

IRENA:n pomo:

Euroopasta aaltoenergian edelläkävijä

Merienergiassa puhaltavat uudet tuulet ja kiinnostus sitä kohtaan kasvaa globaalisti. Vuorovesi- ja aaltoenergian hyödyntämisessä alan eurooppalaiset yritykset ovat kärjessä ja se on hyvä uutinen ympäristölle ja Euroopan taloudelle, sanoo uusiutuvan energian maailmanjärjestön IRENAn pääjohtaja Francesco la Camera EURACTIVEn haastattelussa.

Eurooppalaisilla yrityksillä on 23 prosenttia kaikista merienergiaan liittyvistä patenteista, mikä tekee Euroopasta maailman johtavan mantereen vuorovesi- ja aaltoenergian hyödyntämisessä. Tällä hetkellä vuorovesienergia on lähempänä kaupallistumista kuin aaltoenergia. Vuorovesienergiaan liittyvää kapasiteettia on nyt asennettu 512,5 MW, aaltoenergiaan liittyvää puolestaan 2,3 MW.

- Mutta aaltoihin liittyvä teoreettinen potentiaali on vuorovettä suurempi, aaltoenergian kokonaiskapasiteetin on arvioitu voivan tuottaa 29 500 TWh vuodessa, kun vuorovesikapasiteetin kohdalla arvio on 1 200 TWh vuodessa. Tämä tarkoittaa, että aaltoenergialla yksistään voitaisiin teoreettisesti kattaa koko maailman energian tarve, toteaa La Camera.

Aaltoenergian potentiaalin avaamiseksi tarvitaan La Cameran mukaan julkista väliintuloa, jotta voidaan alentaa kustannuksia ja saada mittakaavaetuja. Merienergioiden päähyöty on siinä, että niiden avulla voidaan tasapainottaa sähköjärjestelmää, koska niillä ei ole samanlaista vaihtelevuusongelmaa kuin on aurinko- ja tuulienergialla.

Ainoa mahdollinen haittapuoli on ympäristövaikutus merikasvillisuuteen ja -eläimistöön, mitä on jo tutkittu mutta mikä tarvitsee vielä lisätutkimuksia.

Walesistako päänavaaja?

Wales voisi tehdä merienergian hyödyntämisestä kannattavaa ja olla siten merienergian kaupallinen päänavaaja, sanoo Britannian entinen energiaministeri Peter Hain BBC:n haastattelemana.

Tony Blairin hallituksessa energiaministerinä vuonna 2001 toimineen Hainin mukaan pitkin Walesin rannikkoa on massiivinen hyödyntämätön potentiaali. Hän kehottaa Walesin hallitusta ja yksityisiä sijoittajia ajamaan asiaa eteenpäin.

Tuoreessa teollisuusraportissa on yksilöity 16 merienergian kehittämis- ja rakentamisyritystä, joiden projektien tuloksina toivotaan saavutettavan 3 000 työpaikkaa seuraavien 10 vuoden aikana. Yksi hankkeista sijaitsee Flintshiren laguunissa ja on arvoltaan noin 650 miljoonaa euroa.

Tämä Port of Mostyn -hanke tähtää 298 GWh:n vuosituotantoon. Rakentamisen on kuitenkin tarkoitus käynnistyä vasta vuonna 2023 ja sähköntuotannon neljä vuotta myöhemmin eli vuonna 2027.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Getty Images

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit