16.02.2018, kello 14.31

Uudesta kapasiteetista tuulivoiman osuus suurin

Eurooppa investoi tuulivoimaan

Yli puolet Euroopan uusista voimalaitoksista on tuulivoimalaitoksia. Suurin tuulivoimainvestoija on Saksa, jonka osuus kaikista eurooppalaisista tuulivoimainvestoinneista oli viime vuonna 42 prosenttia.

Tuulivoima-alalla menee yhä lujaa Euroopassa. Viime vuonna Eurooppaan rakennettiin uutta tuulivoimatehoa 15 680 megawattia. Tuulivoimainvestointien osuus kaikista uusista sähköntuotantoinvestoinneista oli 55,3 prosenttia. Tämä käy ilmi Wind Europen keräämästä tilastosta. Wind Europe on eurooppalaisten tuulivoimatoimijoiden yhteistyöjärjestö.

Eurooppalaiset tuulivoimainvestoinnit ovat kasvaneet tasaisesti koko 2000-luvun — keskimäärin 10 000 megawattia vuodessa. Vuoden 2012 jälkeen vuotuinen investointitahti kiihtyi 12 000 megawattiin. Viime vuonna tehdyt investoinnit ovat kuitenkin reilusti suurimmat koko 2000-luvulla

Tuulivoimainvestoinnit jakaantuvat epätasaisesti EU-maiden kesken. Ylivoimaisesti suurin investoija vuodesta toiseen on ollut Saksa, joka rakensi uutta tuulivoimatehoa viime vuonna 6581 megawattia. Kakkosena on Iso-Britannia 4270 megawatin investoinneilla. Kolmoseksi kirii ydinvoimastaan tunnettu Ranska 1694 megawatin investoinneilla.

Suomi on tuulivoimainvestointien listalla neljäntenä, mutta 577 megawatin investoinnit, kalpenevat saksalaisten rinnalla. Suomen seurassa viihtyvät Belgia (467 MW), Irlanti (426 MW) ja Tanska (342 MW). Muissa Euroopan maissa tuulivoimainvestoinnit olivat viime vuonna selvästi alle 300 megawattia. Peränpitäjänä on Romania viiden megawatin investoinneilla.

Euroopan yhteenlaskettu tuulivoimakapasiteetti on tällä hetkellä 169 000 megawattia.

Uusiutuviin yli 42 miljardia

Euromääräisesti Eurooppa investoi uusiutuvaan energiaan 42,7 miljardia euroa viime vuonna. Tästä tuulivoiman osuus oli 22,3 miljardia. Maatuulivoimaan investoitiin 14,8 miljardia ja merituulivoimaan 7,5 miljardia euroa.

Toiseksi eniten Euroopan maat käyttivät rahaa aurinkovoiman rakentamiseen — 10,9 miljardia euroa. Biokaasuinvestoinnit imivät 6,5 miljardia ja biomassainvestoinnit 2,3 miljardia euroa.

Maakaasu- ja hiililaitoksia rakennetaan yhä

Tuulivoimarakentamisen rynnistyksestä huolimatta Euroopassa rakennetaan yhä uusia maakaasua ja kivihiiltä käyttäviä voimalaitoksia. Maakaasulaitostehon määrä lisääntyi viime vuonna noin 2600 megawatilla — niiden osuus kaikista uusinvestoinneista oli vähän yli yhdeksän prosenttia.

Uusien kivihiililaitosten teho kasvoi vähän yli 1700 megawatilla (osuus 6,1 % uusinvestoinneista) — vähän enemmän kuin Suomessa rakenteilla olevan Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitoksen tehon verran. Ydinvoimalaitoskapasiteetti sen sijaan ei kasvanut Euroopassa viime vuonna juuri lainkaan — 28 megawatin tehonlisäys tehtiin todennäköisesti jo käytössä olevien laitosten päivityksinä.

Aurinkovoiman teho kasvoi viime vuonna noin 6200 megawatilla ja uutta vesivoimatehoa saatiin reilu 1000 megawattia. Biomassoja käyttävä voimalaitosteho taas kasvoi 964 megawatilla.

Kuva Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit

Tuulivoima

Maakaasu ja kivihiililaitoksia on rakennettava jos rakennetaan tuulivoimaa, koska ostaja määrää sen sähkön toimitusajan, ei se että tuuleeko vai ei. Olisi jotenkin outoa jos myyjä kertosi sen milloin sähköä on myytävänä, nyt ei valitettavasti ole kun on pakkasta eikä tuule, mutta palataan asiaan ensi viikolla kun sääennuste lupaa tuulista säätä.

Jouko - la helmik. 17 15:18:44 2018

Tuulivoima Romania

Viime kesänä ajeltiin 1100 km Romaniassa. Tuulivoimaloita näkyi ajaessa satoja, todella isoja aukeita alueita silmänkantamattomiin oli propellit liikkeessä. Ihmeteltiin tätä määrää.
Tilaston mukaan Romania on peränpitäjä EU:ssa.?

Matti Martikainen - ma huhtik. 01 20:59:18 2019