23.10.2019, kello 10.51

Kalaxin tuulipuisto rakenteilla

Fortum ja Neste tuulisähkösopimukseen

Suomen johtavat energiayhtiöt Fortum ja Neste ovat allekirjoittaneet 12 vuoden sähkönmyyntisopimuksen, joka liittyy Fortumin keväällä 2019 käynnistämään Kalaxin 90 MW:n tuulipuiston rakentamiseen Närpiössä.


Havainnekuva Kalaxin tuulipuistosta. 

Sopimus kattaa 70 prosenttia tuulipuiston tuotannosta. Puisto koostuu 21 tuuliturbiinista, ja sen vuosituotanto tulee olemaan yli 0,3 terawattituntia (TWh). Laitos valmistuu arviolta vuoden 2020 loppupuolella.

Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark pitää hyvänä, että Fortum voi myydä kilpailukykyistä ja kotimaista uusiutuvaa energiaa Nesteen kaltaiselle kumppanille, jonka kanssa se jakaa paitsi yhteisen historian, myös vision hiilineutraalista yhteiskunnasta ja päästöttömiin energiamuotoihin perustuvasta tulevaisuuden energiajärjestelmästä.

Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker toteaa puolestaan, että Neste on sitoutunut pienentämään oman tuotantonsa hiilijalanjälkeä, minkä osana ovat sijoitukset kotimaiseen uusiutuvaan energiaan. Neste on tehnyt pitkään yhteistyötä Fortumin kanssa, ja tämän ensimmäisen tuulivoimasopimuksen Vanacker näkee vain syventävän yhtiöiden kumppanuutta.

Fortum tavoittelee aurinko- ja tuulivoimakapasiteettinsa kasvattamista usean gigawatin kokoluokkaan. Yhtiön liiketoimintamalli uusiutuvassa energiantuotannossa kattaa aurinko- ja tuulivoiman kehittämisen ja rakentamisen sekä laitosten käytön. Kevyen taserakenteen säilyttämiseksi Fortum hyödyntää näissä hankkeissa kumppanuuksia ja erilaisia yhteistyömuotoja.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Fortum

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit