09.01.2019, kello 10.23

Pelto- ja puubiomassajalostuksen kehityshanke

Fortum tähtää globaaleille biotuotemarkkinoille

Fortum käynnistää kehityshankkeen, jonka tavoitteena on valmistaa maatalouden tähteistä ja puubiomassasta korkean jalostusasteen tuotteita ja korvata niillä fossiilisten ja muiden ympäristöä rasittavien raaka-aineiden käyttöä.

Fortum on saanut Business Finlandilta tukea kaksivuotiseen hankkeeseen, jonka kustannusarvio on 14,4 miljoonaa euroa. Hankkeessa Fortum tekee tutkimusta yhdessä teknologiakumppaneiden ja jatkojalostajien kanssa.

Pyrkimyksenä on jalostaa biomassaa yhteistyössä eri yritysten kanssa. Jalostetulle biomassalle on kasvavaa kysyntää esimerkiksi tekstiiliteollisuudessa. Puuperäisen biomassan hyödyntämisen lisäksi tutkitaan peltobiomassan, kuten oljen jalostamismahdollisuuksia.

- Fortumilla on merkittävää osaamista biomassan hyödyntämisestä kaukolämpöliiketoiminnassa ja olemme myös vahvasti sitoutuneet kiertotalouden kehittämiseen. Elämme niukkenevien luonnonvarojen maailmassa ja haluamme olla yksi resurssitehokkuuden suunnannäyttäjistä, kehitysohjelmasta vastaava johtaja Risto Sormunen sanoo.

Sormusen mukaan biomassa on maailman tulevaisuuden kannalta arvokas raaka-aine, josta voidaan valmistaa paljon nykyistä enemmän arvokkaita lopputuotteita.

Hankkeen projektipäällikkö Hanne Wikberg korostaa, että Suomesta löytyy valtavasti osaamista, mikä näkyy esimerkiksi biotalouden alalla toimivien start up -yritysten määrässä. Hankkeessa työskentelevien tehtävänä on tuoda tämä osaaminen yhteen ja mahdollistaa biotuotteiden tuotannon kasvu kaupalliseen mittaluokkaan.

Hankkeesta tulee osa Business Finlandin Bio and Circular Finland -ohjelmaa, jonka tavoitteena on tehdä Suomesta kiertotalouden edelläkävijä.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Fortum

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit