25.11.2020, kello 08.38

Parantaa sähköautoilun kestävyyttä

Fortumilta litiumin kierrätysteknologiaa

Fortum on kehittänyt uuden teknologian kierrättää ladattavien litiumioniakkujen sisältämää litiumia. Se auttaa osaltaan vastaamaan sähköautojen ja akkumateriaalien nopeasti kasvavaan kysyntään. Sähköajoneuvoissa käytettävien akkujen sisältämistä raaka-aineista litium on arvokkaimmasta päästä.

Sähköautojen litiumioniakkuihin tarvitaan kestävästi tuotettuja raaka-aineita yhä enemmän, mikäli liikenteen sähköistyminen kasvaa ennusteiden mukaisesti. Ajoneuvojen sähköistyminen lisää nopeasti akkujen sisältämien arvokkaiden alkuaineiden kuten litiumin, nikkelin, koboltin ja mangaanin, tarvetta.

Fortumin patentoima teknologia vastaa akkumateriaalien teollisen mittakaavan kierrätystarpeeseen. Litiumin saannin on ennakoitu muodostavan pullonkaulan ja heikentävän siten osaltaan sähköisen liikenteen kasvua ja ekologisuutta.

- Tämä merkittävä kehitysaskel auttaa vastaamaan sähköautojen kasvavaan kysyntään, sanoo Fortumin akkuliiketoiminnan johtaja Tero Holländer. Uuden patentoidun teknologiamme ansiosta pystymme paitsi ottamaan talteen ja kierrättämään sähköautojen akkujen sisältämän litiumin kestävällä tavalla, myös tuottamaan akkuihin soveltuvan laatuista kierrätettyä litiumia teollisessa mittakaavassa.

Taloudellisesti ja kestävästi toimivia ja kannattavia tekniikoita, joiden avulla voidaan kierrättää suurin osa litiumioniakkujen materiaaleista, on toistaiseksi harvassa erityisesti Aasian ulkopuolella. Kansainvälisen energiajärjestön ennusteen mukaan sähköautojen määrä maailman teillä kasvaa kolmesta miljoonasta 125 miljoonaan vuoteen 2030 mennessä. Maailmanlaajuisten litiumioniakkujen kierrätysmarkkinoiden arvon uskotaan niin ikään kasvavan tulevina vuosina merkittävästi.

Teksti: Jukka Kortelainen + Fortum viestintä/ Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit