09.06.2020, kello 14.35

Koronan korutonta kertomaa

Fossiilialan arvosta jopa 2/3 alas

Koronavirusaalto voi aiheuttaa peräti 23 biljoonan eli 23 000 miljardin euron romahduksen fossiiliselle polttoaineteollisuudelle. Alan varantojen arvosta voisi hävitä jopa kaksi kolmannesta, uutisoi The Guardian.

Rahoitusasioihin keskittyneen ajatushautomo Carbon Trackerin julkaiseman tutkimuksen mukaan maailman fossiilipolttoaineiden varantojen arvo voisi romahtaa nopeammin kuin alan teollisuus on arvioinut, koska koronakriisi on aikaistanut öljyn, kaasun ja hiilen kysyntähuippuja.

Häämöttävä fossiiliromahdus voisi aiheuttaa “merkittävän uhan globaalille rahoitusvakaudelle”, jos ja kun se pyyhkäisisi fossiilisten polttoaineyritysten markkina-arvoista merkittävän osan mennessään, Carbon Trackerin selvitys toteaa.

’Fossiilitaloudelle järjestäytynyt alasajo’

Raportti ennustaa, että noin kahden prosentin vuotuinen pudotus fossiilipolttoaineiden kysynnässä voisi johtaa öljy-, kaasu- ja hiiliyhtiöiden voittojen putoamiseen arvioiduista 36 biljoonasta eurosta noin 13 biljoonaan euroon.

Carbon Tracker varoittaa, että fossiilisia polttoaineyrityksiä odottava myrskytuuli voi aiheuttaa shokkiaaltoja koko maailmantaloudelle, koska fossiiliyritysten yhteenlaskettu markkina-arvo on noin neljännes globaaleista pääomamarkkinoista ja koska nämä yritykset ovat biljoonia euroja velkaa pankeille ympäri maailman.

- Nyt on aika suunnitella järjestäytynyt alasajo fossiiliselle omaisuudelle ja hoitaa sen vaikutukset maailmantalouteen mieluummin kuin yrittää ylläpitää kestämätöntä, raportin päätoimittaja Kingsmill Bond sanoo.

Selvityksen mukaan maailma on todistamassa fossiilisen polttoainejärjestelmän “rappiota ja tuhoa” sen johdosta, että puhtaan energian vaihtoehtojen kasvu on koronapandemian aikana vain kiihtynyt ja fossiilisten vaihtoehtojen kysyntä puolestaan romahtanut.

IEA:n näkemykset samoilla linjoilla

Se myötäilee Kansainvälisen Energiajärjestön (IEA) näkemyksiä, jotka ennakoivat koronapandemian johtavan energian kysynnän ankarimpaan laskuun sitten toisen maailmansodan ja vievän sen myötä öljyn, kaasun ja hiilen kulutuksen vuosikymmeniä kestävään alamäkeen. Sen sijaan uusiutuva energia jatkaa kasvuaan.

Fossiilisten polttoaineiden globaali kysyntä on koronaviruspandemian aikana pudonnut miltei 10 prosenttia, ja monet energiaekonomistit uskovat, ettei kysyntä enää toivu kriisin jälkeenkään. Carbon Trackerin Bond sanoo, että fossiilisten polttoaineiden yritykset ja niihin investoineet eivät kenties ole tajunneet, että fossiiliteollisuuden tämänhetkinen alamäki saattaa osoittautua lopulliseksi.

Hänen mielestään on eriskummallista, että fossiilialalla toimivat ovat olleet niin pitkään vastahakoisia muutosajatuksille ja sen sijaan panostaneet tuntuvasti tekaistuun PR:ään. Tällä tavoin heillä on riski joutua oman retoriikkansa uhreiksi.

- Fossiilisten polttoaineiden järjestelmään sisältyy paljon enemmän riskejä, kuin niitä tavanomaisesti on hinnoiteltu rahoitusmarkkinoilla. Sijoittajien on nostettava korkoja, vähennettävä odotushintoja, supistettava loppuarvoja ja arvioitava puhdistuskustannuksia, Bond lisää.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Matthew Brown/ AP

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit