19.05.2020, kello 10.16

Venäläiskaasu pysyy silti EU-markkinalla

Gazpromin kauhun vuosi

Saksan energiaviraston perjantaina 15.5. antama Nord Stream 2:ta koskeva kielteinen päätös oli viimeisin siinä synkkien uutisten jatkumossa, jonka Venäjän kaasujätti Gazprom on viimeisen vuoden aikana joutunut kohtaamaan.

Gazpromin kauhun vuosi synkkeni vain entisestään, kirjoittaa POLITICO, kun Saksan energiavirasto hylkäsi anomuksen, jolla Gazprom haki omistamalleen Nord Stream 2 -maakaasujohdolle 10-vuoden pituista poikkeama-aikaa, jona aikana yhtiön ei olisi tarvinnut noudattaa EU:n mukaisia kaasusääntöjä.

Ennen energiavalvontaviranomaisen kielteistä päätöstä oli kulunut vain muutama kuukausi edellisestä Gazpromin kohtaamasta ikävästä uutisesta. Joulukuussa yhtiö oli joutunut pulittamaan Ukrainan Naftogazille lähes 2,9 miljardia euroa, mikä oli loppuosa noin 4,6 miljardin euron kokonaissummasta, joka Gazpromille oli määrätty maksettavaksi pitkäksi venyneiden siirtoerimielisyyksien vuoksi. Sveitsiläinen vetoomustuomioistuin oli marraskuussa hylännyt venäläisyhtiön asiaa koskeneen valituksen.

Maaliskuussa Gazprom hävisi toisen sovintomenettelyä koskevan kiistan Puolan kaasuyhtiötä PGNiG:iä vastaan, mikä maksoi venäläisyritykselle vajaat 1,4 miljardia euroa. Kaiken kukkuraksi koronaviruspandemian aiheuttama energian kysynnän lasku on moukaroinut tuntuvasti Gazpromia.

Yli viidenneksen pudotus EU-markkinalla

Venäjän putkikaasun myynti Eurooppaan on pudonnut 23 prosenttia kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon. Ja suuntaus näyttää pitkälti jatkuneen tällä toisellakin neljänneksellä, kun ostajat tilaavat sen mukaan, mitä heidän sopimuksensa alimmat minimit sallivat, kertoo kaasun maailmanmarkkinoiden päästrategi Michael Stoppard IHS Markitista.

- Gazprom painiskeli jo alkuvuodesta melkoisten vaikeuksien kanssa, kun maailmalla oli kaasusta ylitarjontaa, kun talvi oli leuto ja kun koronavirus lamaannutti kysynnän. Mutta olemme ennakoineet jo jonkin aikaa, että Venäjän kaasunvienti Eurooppaan hiipuisi merkittävästi vuosi vuodelta, sanoo puolestaan S&P Global Plattsin James Huckstepp, joka analysoi Euroopan kaasumarkkinoita.

Hucksteppin mukaan Gazprom odottaa noin 20 prosentin pudotusta Eurooppaan suuntautuvassa putkikaasun myynnissään. Syntyvää aukkoa voidaan paikata kilpailevalla nesteytetyllä maakaasulla LNG:llä ja näin mahdollisesti yrittää pysytellä pitkäaikaisessa trendissä, jonka mukaan Venäjä on vastannut noin 40 prosentista Euroopan kaasuntarvetta.

EU:n energian valvontaviranomaisen (ACER) mukaan maanosan LNG-terminaalien käyttöaste on kuitenkin tällä hetkellä vain 25 prosenttia. Lisääntyneen markkinaintegraation ja uusien tuontilähteiden ansiosta Venäjän asema Euroopan kaasumarkkinoilla ei ole enää samalla tasolla kuin viisi vuotta sitten, todetaan Euroopan kaasunsiirtäjien yhteistyöjärjestöstä (ENTSOG).

Amerikkalaissanktiot nyt huolena

Mikäli Venäjä pysäyttää huomenna kaasun virtaamisen Ukrainan läpi, useimmat alan yritykset tulevat sen kanssa toimeen. Ei se ole enää niin iso asia, sanotaan ACER:ista. Samanlaista päänsärkyä Venäjälle aiheuttaa Nord Stream 2, joka ei vielä ole edes täysin valmis.

Juuri ennen joulua sveitsiläissaksalainen offshore-yhtiö ilmoitti, että se vetää putkenlaskualuksensa 1200 kilometrin pituisen Nord Stream 2:n viimeiseltä 150 kilometrin osuudelta sen vuoksi, että pelkona oli joutua amerikkalaissanktioiden kohteeksi.

Presidentti Vladimir Putin vakuutti, että Venäjä kykenee yksinkin viimeistelemään Nord Stream 2:n, ja niin Gazprom ohjasi oikea-aikaisesti parhaan putkenlaskualuksensa Akademik Cherskiyn Japanin mereltä Itämerelle. Mutta nyt amerikkalaisuhka leijuu Gazpromin yllä.

- Nord Stream 2:ta koskevien sanktioiden kannalla oli koko Yhdysvaltain hallitus eikä niistä ole ulospääsytietä. Jos Gazprom käyttää Akademik Cherskiyä Nord Stream 2:n viimeistelyyn, presidentti Donald Trumpin on langetettava lamauttavat sanktiot Gazpromille, senaattori Ted Cruz twiittasi torstaina 14.5.

Sanktiot iskisivät Gazpromin johtajiin, eväten heiltä muun muassa matkustamisen Yhdysvaltoihin, jolloin yhtiö ei pääsisi käsiksi mihinkään siellä olevaan omaisuuteensa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Gazpromilta olisi lyöty jalat alta.

Henkireikiä kuitenkin löytyy

S&P Global Plattsin mukaan on odotettavissa, että sanktioista huolimatta Nord Stream 2:n viimeistely onnistuu ajallaan ja että kaasu alkaa virrata vuoden 2021 alkupuolella. Saksan valvontaviranomaisen päätöstä kieltää EU:n kaasusääntöjen kiertämistä S&P Global Platts pitää "kivenä kengässä", mutta tähdentää, että Gazprom voi silti tehdä kauppa Euroopassa, joskin korkeimmin kustannuksin.

- Gazpromille 2020:sta tulee vaikea vuosi, mutta ei se näistä esteistä huolimatta katoa minnekään, James Huckstepp sanoo. Yhtiö ilmoitti viime vuoden nettotuloksekseen +15 miljardia euroa. Lisäksi se teki uusia sopimuksia Bangladeshissä ja sai valmiiksi ensimmäisen putkiyhteytensä Kiinaan. Tällä Power of Siberia-yhteydellä on tarkoitus vuosittain toimittaa maakaasua 38 miljardia kuutiometriä aina vuoteen 2050 asti.

Uudella Turkstream -putkiyhteydellä aloitettiin kuluvan vuoden alusta kaasutoimitukset ja jo ennen tammikuun loppua yli miljardi kuutiometriä maakaasua oli virrannut Turkkiin ja Bulgarian rajalle. Keskipitkällä aikavälillä Gazprom säilyttää markkinaosuutensa, ja seuraavien viiden vuodan aikana Eurooppa on vielä hyvin riippuvainen venäläiskaasusta, Huckstepp toteaa.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Mapcreator, Samuli Huttunen / Yle

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit