28.03.2017, kello 08.25

Jo 3. vuosi peräkkäin energiantuotannossa

Globaalit CO2 -päästöt pysyneet kurissa

Maailman energiantuotannon hiilidioksidipäästöt eivät ole kasvaneet kolmeen vuoteen, vaikka talous on samaan aikaan mennyt eteenpäin.

Kansainvälisen energiajärjestön (IEA) mukaan energiasektori tuotti CO2 – päästöjä vuonna 2016 saman määrän kuin kahtena edellisenä vuonna - 32,1 gigatonnia. Maailmantalous kasvoi samaan aikaan 3,1 prosenttia.

Entistä huolellisempi sääntely, kivihiilen käytön väheneminen, edullisempi maakaasu ja uusiutuvan energian nousu ovat johtaneet päästöjen kasvun pysähtymiseen vuodesta 2014, IEA luettelee syitä myönteiseen kehitykseen.

Yhdysvalloissa päästöjen lasku suurinta

Selvin hiilidioksidipäästöjen vähennys, 3 prosenttia, kirjattiin Yhdysvalloissa, jossa talous kasvoi samaan aikaan 1,6 prosenttia. Yhdysvalloissa hiilidioksidipäästöt olivat edellisen kerran vuoden 2016 lukuja alempana vuonna 1992, eli lähes neljännesvuosisata sitten, mistä lähtien maan talous on kasvanut 80 prosenttia.

Kiinassakin päästiin yhden (1) prosentin päästövähennyspudotukseen, vaikka talous porskutti 6,7 prosenttia ylöspäin. Euroopan tilanne pysyi stabiilina pitäen päästöt kutakuinkin ennallaan.

Maakaasun kysyntä lisääntyi Euroopassa 8 prosenttia, kun taas kivihiilen kysyntä pieneni 10 prosenttia. Hiilen kysyntä laski maailmanlaajuisestikin viime vuonna selvästi, ja erityisen jyrkästi Yhdysvalloissa - 11 prosenttia.

Yhdysvalloissa tuotettiin viime vuonna ensimmäistä kertaa sähköä enemmän maakaasulla kuin hiilellä. Euroopan maista Britanniassa nähtiin samanlaista siirtymää, kun kaasu oli edullista ja päästöoikeushinnat olivat alhaalla.

Uutta ydinvoimakapasiteettia eniten sitten vuoden 1993

IEA toteaa raportissaan myös, että ydinvoimakapasiteetin kasvu maailmalla oli viime vuonna suurinta sitten vuoden 1993. Uusia reaktoreita käynnistettiin Etelä-Koreassa, Intiassa, Kiinassa, Pakistanissa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa.

Jos ja kun uusiutuvalla energialla tuotettua sähkö voidaan syöttää verkkoon enemmän kuin fossiilisähköä, ollaan IEA:n mukaan ehdottomasti oikealla tiellä.

Mutta kun puhutaan ilmaston globaalista lämpenemisestä, päästöjen kasvun pysäyttäminen ei yksinkertaisesti riitä lämpötilan nousun rajoittamiseksi alle 2°C asteen yli esihistoriallisen tason, IEA huomauttaa.

Kuva: EnergyMarketPrice

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit