07.11.2017, kello 11.58

EU:n päästötilasto luo toivoa ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi

Globaalit hiilipäästöt lähellä huippuaan?

Viimeisen puolen vuosisadan aikana maailman talouskasvu ja hiilidioksidipäästöt ovat olleet sidoksissa toisiinsa tiiviisti. Kun globaali talous on kasvanut voimakkaasti, myös energiaa on kulunut reippaasti ja sen myötä hiilidioksidipäästöt lisääntyneet samaa tahtia. Mutta viimeisten neljän vuoden aikana talouskasvu ja CO2 -päästöt ovat irtautuneet toisistaan. Talous on jatkanut kasvuaan, kun taas päästöt ovat Euroopan komission tutkimuskeskuksen mukaan pysyneet ennallaan.

Maailman talouskasvun ja CO2-päästöjen kehityksen erkaantuminen toisistaan johtuu paljolti Kiinan ilmastopolitiikan tuloksista: jättivaltio irtaantuu hitaasti mutta varmasti hiilestä kohti puhdasta energiantuotantoa.

Kiinasta tulossa maailman ilmastojohtaja

Suuren väestömääränsä (1,4 miljardia) – yli neljä kertaa enemmän kuin Yhdysvalloissa ja lähes kolme kertaa enemmän kuin EU:ssa – ja hiilivoimaa vaatineen nopean talouskasvun vuoksi Kiinasta on tullut maailman suurin hiilidioksidin päästäjä. Silti henkeä kohden laskettu päästömäärä on alle puolet Yhdysvaltain vastaavasta ja kuta kuinkin samaa tasoa eurooppalaisten kanssa. Ja lisäksi koko maailman tapaan Kiinan hiilipäästöt ovat tasoittuneet vuodesta 2013 lähtien.


CO2 -päästöt Kiinassa, USA:ssa ja EU:ssa 1970-2016. Lähde: EU Joint Research Centre

Kiinan tapaus on merkittävä, koska maa on itse asiassa 15 vuotta edellä aikataulustaan. Pariisin ilmastoneuvottelujen alla Kiinan presidentti Xi Jingping sopi presidentti Obaman kanssa, että maan hiilipäästöt kääntyvät laskuun vuoteen 2030 mennessä.

Republikaanijohtajat vääristelivät sopimusta tarkoituksella, kun esimerkiksi senaattori Mitch McConnell väitti, että sopimuksen mukaan kiinalaisten ei tarvitse tehdä mitään 16 vuoteen, kun taas päästövähennystavoitteet Yhdysvalloissa aiheuttavat sekasortoa eri osavaltioissa ja koko liittovaltiossa.

Kiinan hiilipäästöt kolminkertaistuivat vuodesta 1999 vuoteen 2013. Tuon kasvuvauhdin hidastaminen nollaan tilanteessa, jossa maan talous jatkaa kasvuaan, edellyttää dramaattista muutosta Kiinan energian hankinnassa. Mutta näin jo käymässä, kun Kiinan hallitus perui tänä vuonna yli 100 hiilivoimalaitoksen tilaamisen. Kiinan hiilen kulutus on laskenut itse asiassa jo vuodesta 2013 lähtien. Lisäksi Kiina ja EU ovat sitoutuneet vahvistamaan toimiaan leikatakseen hiilipäästöjä.

Yhdysvallat ei ole menetetty tapaus

Vuonna 2016 Yhdysvaltain hiilipäästöt putosivat alle vuoden 1993 tason. Päästöjen väheneminen alkoi vuoden 2008 paikkeilla, samaan aikaan kun maakaasu, aurinkoenergia ja tuulivoima alkoivat nopeasti syrjäyttää kivihiiltä sähköntuotannossa.

Trumpin hallinto on tehnyt kaikkensa kääntääkseen kehityksen. Kaikki alkoi Pariisin ilmastosopimuksesta vetäytymisellä ja maan puhtaan energian ohjelman (Clean Power Plan) mitätöimisellä. Jatkoa seurasi, kun liittovaltion ympäristönsuojelutoimiston (EPA) virkailijoiden puheita alettiin sensuroida ja ilmastonmuutokseen liittyvää informaatiota poistettiin hallituksen www-sivuilta. Lisäksi tuli ehdotus pönkittää hiiliteollisuutta verovaroin.

Nämä taka-askeleet hidastavat amerikkalaisten hiilidioksidipäästöjen vähenemistä, mutta siirtymä hiilestä puhtaaseen energiaan ei häviä minnekään. Hiili ei yksinkertaisesti pysty kilpailemaan edullisempien puhtaan energian lähteiden kanssa. Ja seuraava Yhdysvaltain presidentti voi nopeasti kumota useat Trumpin hallinnon ilmastovastaiset määräykset.

Sitä ennen monet amerikkalaiset kaupungit, osavaltiot ja yritykset ovat julistaneet jatkavansa ilmastotoimenpiteitä Pariisin sopimuksen hengessä. Kalifornia on näyttänyt tietä ottamalla käyttöön oman päästökauppansa jo yli kymmenen vuotta sitten. Osavaltion talous on kasvanut vauhdilla samalla kun sen hiilipäästöt ovat pudonneet. Kalifornia tuottaa sähköstään 25 prosenttia uusiutuvalla energialla – eikä osuuteen kuulu vesivoima, jolla osavaltio saa sähköstään 10 prosenttia. Hiilen osuus on vain 4 prosenttia.

Pariisin sopimuksen realistinen toimeenpano - 2°C asteen globaalin lämpenemisen estäminen edellyttää hiilen käytön huipun ohittamista viimeistään vuoteen 2020 mennessä. Tavoite on hyvinkin saavutettavissa, kuten tuoreet tilastot osoittavat.
Se on kuitenkin vasta alkua. Sen jälkeen tarvitsemme nopeaa hiilen käytön laskua. Viime vuoden huonojen ilmastouutisten vanavedessä on hieno havaita, että meillä on vielä toivoa estää ilmastonmuutoksen pahimmat seuraukset.

Lähde: Guardian

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit