19.09.2018, kello 11.03

Haminan datakeskus vihertyy

Google klikkaa Suomen tuulisähköä

Internetjätti Google on tehnyt sähkönhankintasopimuksen saksalaisomisteisen CPC Finlandin kanssa. CPC rakentaa Isojoen Lakiakankaalle 190 MW:n tuulipuiston, jonka tuottama sähkö toimitetaan kokonaisuudessaan Googlen Haminan datakeskukseen.

Tuulipuiston rakennustyöt aloitettiin jo heinäkuussa, ja voimaloiden turbiinit pitäisi aikataulun mukaan olla käyttökunnossa ensi kesänä.

CPC Finlandin toimitusjohtaja Erik Trast sanoo, että Googlen kanssa tehty sähkönhankintasopimus on ilahduttava osoitus luottamuksesta, ei vain CPC:tä kohtaan vaan myös koko Suomen uusiutuvan energian markkinaa kohtaan.

- Sitoutumalla uusiutuvaan energiaan ja kestävään kehitykseen Googlen tapainen jättiyhtiö on vaikuttava suunnannäyttäjä muille yrityksille ja toimialoille, Trast lisäsi.

Myös toinen sopimus Suomesta

Google on tehnyt myös toisen samankaltaisen sähkönhankintasopimuksen ranskalaisyhtiö Neoenin ja saksalaisyhtiö WPD:n kanssa. Kyseessä on Närpiöön rakennettava 81MW:n Hedet -tuulipuisto, josta Neoen omistaa 80 prosenttia ja WPD Prokon Finlandin kautta 20 prosenttia.

Närpiöön tulevan tuulipuiston rakennustyöt on tarkoitus aloittaa kuluvan vuoden lopussa ja valmista pitäisi olla noin vuoden päästä, jolloin sähkön toimitus Googlelle myös käynnistyisi.

Myös Neoenin toimitusjohtaja Xavier Barbaro hehkutti Googlen valintaa toteamalla, että osallistuminen johtavan monikansallisen yhtiön sähkönhankintaan Suomessa, jossa panostaminen uusiutuvaan energiaan on rohkaisevaa, on täydellisesti linjassa strategiamme kanssa.

Googlen energiasta ja infrastruktuurista vastaava johtaja Marc Oman sanoi puolestaan, että nyt tehdyt uusiutuvan sähkön sopimukset ovat Euroopassa Googlelle ensimmäisiä, joiden projektit eivät saa yhtään valtion tukea. Se osoittaa, että uusiutuvan energian sähköstä on todella tulossa kilpailukykyistä perinteisin keinoin tehtävän sähkön rinnalla.

Euroopassa Google on tähän mennessä tehnyt 14 tuuli- ja aurinkosähkön toimitussopimusta. Niiden yhteisteho on 900 MW.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: CPC Finland

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit