14.12.2016, kello 11.03

Haitoilla pelottelusta haittoja

Nocebo-vaikutus, eli ihmisen mielikuviin ja tuntemuksiin liittyvät vaikutukset, joilla ei ole fysikaalisia perusteita, mutta jotka kuitenkin ovat ihmisissä todennettavia ja todellisia, ovat kiusallinen ongelma. Ne lisääntyvät sitä mukaa kun väärää tietoa ja pelottelua aiheesta levitetään. Olemattomasta ongelmasta luodaan todellinen ongelma, kun sitä riittävästi toistetaan ja epäillään. Siksi on tärkeää, että tuulivoiman haittoihin liittyvistä tutkimuksista uutisoidaan asiallisesti, ei mässäilemällä tai pelottelemalla. Toisaalta on ongelma, jos niistä jatkuvasti keskustellaan ja jauhetaan, sillä jo pelkkä aiheen ylläpitäminen luo vaikutelman epäselvyydestä ja luo epävarmuutta.

Ajatelkaapa, jos uutisten ja keskustelun sävy olisi pääosin alla olevan kaltainen.

Tuulivoima on vaarallista ja riskialtista. Käytännössä ainoastaan tuulivoimaan liittyvistä onnettomuuksista uutisoidaan, ei koskaan siitä, että se on oikeastaan turvallista. Tuhansia kertoja pieleen menneet luvut onnettomuuksien uhreista ovat uutisissa arkipäivää. ”Voimalan asentaja putosi, tuhat kuoli.” Oho.

Itse asiassa satojen miljoonien budjeteilla toimivien kansainvälisten tuulivoiman vastustusjärjestöjen ja näissä toimivien henkilöiden tekemien tutkimusten, arvioiden ja raporttien antamat — jopa miljoonia kertoja pieleen menneet — uhriarviot nostetaan uutisissa usein esille samanarvoisina kuin mitä vaikka maailman terveysjärjestö WHO:n huolella tekemien tutkimusten arviot. Niitä pidetään kutenkin lähinnä tuulivoimateollisuuden salaliittona, korruptoituneita tai jotenkin muuten viallisina.

Totuus ihmismielelle löytyy kuitenkin usein siitä ääriarvioiden keskeltä. Jos WHO sanoo, että onnettomuudessa ei kuollut ketään, ja yhden TuuliVoimaAlas -järjestön perustajan, nimeltään vaikka Bus Crispy, hattuarvio sanoo, että miljoona kuolee, niin oikea luku lienee 500 000 kuollutta, eikö vain?

Tuulivoiman haitattomuuteen ja turvallisuuteen liittyvät fysikaaliset faktat esitettäisiin mediassa säännönmukaisesti yksittäisinä mielipiteinä, siinä missä myös sen haittoihin liittyvät täysin perusteettomat ja asiattomat väittämät esitetään samanarvoisina mielipiteinä. Viranomaisetkin sanoisivat asioita kuten: ”Kaikkihan sen tietävät, mitä siinä käy, kun lentokone törmää tuulipuistoon! Siinä on miljoonat vaarassa.” Tätä lainausta tuulivoimaan kriittisesti suhtautuvat jakaisivat sitten sosiaalisessa mediassa näppäimistöt sauhuten.

Tuulivoiman riskeistä muistutettaisiin joka käänteessä. Lapa tai siinä oleva jää voi irrota, ja joku voi olla alla, miten tähän on varauduttu? Tai entä jos joku ajaa vahingossa pienkoneella tuulivoimalaa päin?

Kaikki mahdolliset ja mahdottomat haitat olisivat liikaa, ja ainoastaan tuulivoiman aiheuttamilla terveyshaitoilla on väliä. Muiden energiantuotantotapojen haitat olisivat keskustelussa vähempiarvoisia, jopa luonnollisia. Sehän on ihan normaalia, että muutama ihminen päivässä menehtyy Suomessakin pienhiukkasiin ja muihin ilmansaasteisiin. Ketään Suomessa ei olisi koskaan kuollut tuulivoiman seurauksena, mutta silti siitä jatkuvasti puhuttaisiin vaarallisena ja riskialttiina. Koskaan kun ei voi tietää, mitä voi tapahtua.

Ennen pitkää tuulivoimasta vaadittaisiin täysin haitatonta. Tuulivoimasta syntyvät jätteet pitäisi eristää ihmiskunnasta ja ympäristöstä ikuisiksi ajoiksi, jotta kenellekään ei ikinä voi tulla niistä vähäisintäkään terveyshaittaa. Tuulivoiman hintaan olisi sisällytettävä kaikkien näiden mahdollisten haittojen hoitaminen, ikuisesti.

Ja vaikka tuulivoiman rakentajat ja omistajat myöntyisivät kaikkeen ja rakentaisivat tuulivoimasta maailman turvallisimman tavan tuottaa energiaa, yhteiskunta näkisi ja puhuisi lähinnä sen riskeistä. Keskustelussa kuka tahansa saisi sanoa käytännössä mitä tahansa roskaa tuulivoimasta ilman, että hänen uskottavuutensa siitä kärsisi.

Jatketaan tätä uutisointia ja julkista keskustelua neljä vuosikymmentä.

Neljä pitkää vuosikymmentä.

PAM!

Olette saapuneet siihen ympäristöön, missä ydinvoima länsimaissa tällä hetkellä toimii.

Rauli Partanen
kirjoittaja on vapaa toimittaja

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit

Tuulivoimaloiden haitat eivät ole kuviteltuja

Rauli Partanen on hyvin energia-asioista, varsinkin ydinvoimasta, perillä oleva henkilö, mutta hänen tietämys tuulivoimaloiden haitoista on heikkoa.
On helppo "ratkaisu" sanoa aina haittojen johtuvan nocebo-ilmiöstä. Näin oli kun home-ongelmista alettiin puhua. Kun ei ole itse joutunut kärsimään ongelmista tai kuunnellut/lukenut mitä tuulivoimaloiden alueella tapahtuu, niin voi suhtautua kevyesti ongelmaan.
Ensinnäkin nocebo-ilmiö tarkoittaa että ihmisillä jotka ovat kertoneet ongelmista, olisi etukäteen negatiivinen suhtautuminen tuulivoimaan. Näin ei ole ollut. Esimerkiksi tuulivoiman infraääni altistuksesta kertonut Forsmannien perhe, sairastui ensin. Heillä meni monta kuukautta ennenkuin edes ajattelivat tuulivoimalan osuutta asiaan. http://yle.fi/uutiset/3-8377937
Raahessa eräs perhe kärsi tuulivoimamelusta 1.5 kilometrin päässä tuulivoimaloista. Sielläkään he eivät olleet valittaneet tuulivoimaloiden tulosta. Kun melumittaukset tehtiin, huomattiin niiden ylittävän sisä- ja ulkomelurajat. Tuulivoimafirma sitten osti talon, muuten tuulivoimayhtiö olisi joutunut sammuttamaan/hidastamaan tuulivoimaloitaan. Silti edelleen tuulivoimayhtiöt haluavat rakentaa vain 700 metrin päähän taloista.

Kun tälläisiä tapauksia on runsaasti ympäri Suomea, niin ihmisten huolestuneisuuden ymmärtää. Näistä asioista on kuitenkin harvemmin uutisoitu esim. pääkaupunkiseudulla, joten ymmärrän että silloin monet luulevat ongelmien selittyvän muilla seikoilla, esim. nocebo-ilmiöllä.

Terveystutkimuksia asiasta on todella vähän. Englannissa on tehty yksi laaja tutkimus tuulivoimaloiden vaikutuksista mäyriin. Siinä huomattiin mäyrien kortisolitasojen nousseen jopa 264% tuulivoimaloiden tultua. Tuulivoimaloiden vaikutus ulottui jopa 10 kilometrin etäisyydellä voimaloista. Korkeat kortisoliarvot altistavat mäyrät erilaisille sairauksille.
Jos haluaa siis selittää tuulivoimaloiden terveyshaittoja nocebo-ilmiöllä niin sitten väittää samalla myös eläimien kuten mäyrien kärsivän nocebo-ilmiöstä. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27187031

Tuulivoimaloiden terveyshaittojen tutkimusta tarvitaan siis kipeästi että saadaan enemmän tietoa asiasta. Silloin ongelman ratkaisuun päästää käsiksi. Vähettälevä suhtautuminen asiaan vain pahentaa ongelmaa.

- ke jouluk. 14 16:01:29 2016

Noseboon vetoaminen on vähättelyä ja toisen kokemusten mitätöintiä

Miksi ydinvoiman haittoja ei pidetä nosebona? Vastaava ilmiö sekin: pelottelua, uhkakuvien luontia.

Tämä nosebo-kortin käyttö loppuu siinä vaiheessa, kun tuulivoimaloita aletaan sijoittaa etelän suuriin kaupunkeihin, erityisesti pk-seudulle. Silloin oirehtivia olisi monin verroin enemmän. Maalaisten ja pohjoissuomalaisten terveydellä ja asuinviihtyvyydellä ei ole merkitystä kehäkolmosen sisällä asuville.

- to jouluk. 15 08:58:39 2016

Selektiivistä

Kirjoittaja unohtaa kuitenkin, mistä tuulvoiman vastustus sai alkunsa eli Hiroshiman ja Nagasakin hirmumyrskypommeista 1945. Tästä alkoi tuulvoiman kilpavarustelu joka johti sellaisiin tuulvoimapommeihin, jotka olisvat voineet tuhota koko ihmiskunnan useampaan kertaan. Edelleenkin vaikka tuulvoiman siviilikäytössä on onneksi tuhottu vain alle Suomen kokoinen alue, hirmumyrskypommeja on riittävästi varastossa odottamassa riittävän hullujen poliittisten johtajien toimia. Maailman nykymenoa tarkastellessa olisi sen takia jokaisen älyllisesti ajattelevan velvollisuus katkaista siivet tällaisen tuulvoiman kehityksestä.

- to jouluk. 15 09:45:17 2016

Tuuli- ja aurinkovoiman suurin ongelma on epätasainen tuotanto

Mielestäni kaikki muut vaikutukset ovat vähäisiä, vaikkakaan eivät olemattomia. Epätasainen tuotanto vaatii käytännössä fossiilisella voimalla toimivia voimalaitoksia koska ne ovat ainoita jotka skaalautuvat riittävästi ja käynnistyvät riittävän nopeasti.

Kuten Saksan Energiewende kiistattomasti osoittaa ydinenergian korvaaminen tuuli- ja aurinkovoimalla on vain lisännyt CO2 päästöjä.

Tämä onkin se pahin kanto kaskessa, "ympäristöihmiset" eivät usko edes Saksan virallisia tilastoja vaan elävät "uusiutuvan energian" miellyttävässä harhassa tosiasioista piittaamatta. Tähän porukkaan meidän pitää päästä oikeasti vaikuttamaan. Jos se vaatii tuulivoiman demonisointia niin olkoon niin, onhan ydinvoimakin demonisoitu samalla periaatteella.

- to jouluk. 15 09:56:42 2016

NosePyy

Pitäneepä viuhahtaa naapurin metsuri-Jounille kertomaan, että sinulla Jouni onkin nenässäsi NosePyy, eikä mikään leppäallergia. "Höpöjä puhut Jouni, että nokkas vuotaa ja henkeä ahdistaa kun lepän norkkoja näet.

"Eihän minunkaan henkeä Jouni ahdista, vaikka myyn vuosittain kymmeniä kiintoja leppätukkeja laudevärkiksi lähisahalle. Taidatkin olla kateellinen..."

"Niin, ja ei Helsingin kummitädilläkään nokka vuoda, vaikka se viikottain kylpee "siinä ihanan kantrihenkisessä lepällä sisustetussa saunassaan", siinä, johon lahjoitin täältä pohjoisesta puun ja jonka talkoilla rakensin."

Ei vaivanne tätiä NosePyy, ei vaivanne, mutta hiivatin kalliiksi se muori tulee...vaatii kohta uutta sisustusta saunaansa.

Tosin ei minulla ole enää lepikkoa. Pakkolunastivat maani, hakkasivat metsäni ja tekivät sähkölinjan saksalaisten tuulimyllyistä kohti Helsinkiä kotimaista ja aivan ilmaista lähienergiaa tuomaan. Niin, lähienergiaa Helsinkiin täältä Oulun korkeudelta. Kuulemma maailma pelastuu, kun metsät hakataan ja tilalle ostetaan tuulimyllyjä Saksasta!

Mutta mihin katosivat pyyt, kun niiden ruokailupuut hävitettiin ja sahakin joutui lopettamaan toimintansa? Tuliko niistä NosePyitä? Taisivat seurata sähkölinjaa Helsinkiin ja pesiytyä homeenvihreiden nokkavärkkeihin NosePyiksi.

- to jouluk. 15 16:10:09 2016

Hirogi ja Nakashima

Isot ja pahat pommit oli joo, mutta sodassa oli pahempiakin yksittäisiä juttuja.
Kiinalaiset avasivat kolmen joen padon 1938, jolloin miljoona ihmistä kuoli, häätääkseen japanilaiset pois.
Kumminkaan vesivoimaa ei pelätä samalla lailla.

- to jouluk. 15 22:18:21 2016

Re Hirogi ja Nakashima

Ikävä tapaus, mutta ei verrattavissa ydinriskiin. Vesivoiman riski on a) paikkaan sidottu, ja b) voidaan hallita vaikkapa muuttamalla asumaan allasta korkeammalle. Ydinlaskeuman riski on läsnä kaikkialla, sodassa milloin tahansa ja siviilissä tuuliolosuhteiden armoilla. Vaikka riski voi olla pieni, se on aina läsnä.

- pe jouluk. 16 11:03:04 2016

Tuulivoimarakentaminen on tyhmää!

Tuulivoimarakentaminen on yksinkertaisesti tyhmää. Tuulivoimalat aiheuttavat vakavia terveyshaittoja matalataajuisella melupäästöllään. Valosaaste häiritsee asukkaita ja eläimistöä. Syöttötariffi kuormittaa kohtuuttomasti valtiota ja veronmaksajia. Tuulivoimaloiden sattumasähkö vain sekoittaa sähkömarkkinoita ja lisää mm. vesivoimaloiden ohijuoksutusta alassäätötilanteissa. Ulkomainen turbiinivalmistaja vie koko investoinnista 70-80%. Tuulivoima työllistää lähinnä ulkomailla. Tuulivoimarakentaminen vain lisää CO2-päästöjä. Haittavaikutukset jäävät kohdepaikkakunnalle, mutta raha valuu ulos.

- pe jouluk. 16 12:27:11 2016

Asiallinen kirjoitus!

Todella loistava kirjoitus ydinvoimasta! Ja todettakoon kommentoiville vaahtopäille, yllä oleva kirjoitus ei siis ole kirjoitettu tuulivoimasta, vaan ydinvoimasta. Skarpatkaa nyt edes sen verran että luette edes tekstin ennen kuin alatte kommentoimaan.

- pe jouluk. 16 22:09:05 2016

Useilta kommentoijilta..

Useilta kommentoijilta näytti kokonaan menneen ohi Raulin varsinainen viesti. Kannattaa lukea teksti uudelleen, kokonaan ja ajatuksella.

- la jouluk. 17 09:05:41 2016

Taitolaji!

Satiirin kirjoittaminen on taitolaji — satiirin lukeminen edellyttää jo parasta A-luokkaa. Messevää meinininkiä Rauli!

- la jouluk. 17 17:21:02 2016

Vs: Vesivoima tappoi

"Kiinalaiset avasivat kolmen joen padon 1938, jolloin miljoona ihmistä kuoli"

Kiinalaiset eivät voineet avata kolmen rotkon patoa vuonna 1938, koska se valmistui vasta vuonna 2006. Näin helppoa oli pelastaa miljoona ihmistä historian kauhuilta. Hyvää Joulua!

- su jouluk. 18 10:49:34 2016