11.10.2016, kello 16.14
Tuoreessa energiatehokkuusraportissa Kiina mallioppilaana
Halpa hintakaan ei ole vienyt tuhlailun tielle
Kansainvälinen Energiajärjestö IEA valoi uskoa energiansäästötoimiin julkistaessaan tuoreen raporttinsa WECin maailmankongressissa Istanbulissa. Taloudet ovat kasvaneet aiempaa vähemmällä energialla, vaikka energian hinta on ollut jopa historiallisen alhaalla.
Energiatehokkuusraportissaan IEA suitsuttaa erityisesti Kiinaa, joka on edistynyt merkittävästi säästörintamalla. Maan energiaintensiteetti – bruttokansantuoteyksikköä kohden käytetty energiamäärä – parani 5,6 prosenttia vuonna 2015, mikä on selvästi enemmän kuin viimeisten kymmenen vuoden keskimääräinen 3,1 prosentin parannus.
Primäärienergian kysyntä kasvoi Kiinassa vain 0,9 prosenttia viime vuonna, mikä on alin noteeraus sitten vuoden 1997. Maan talous sen sijaan kasvoi 6,9 prosenttia. Ilman Kiinan tuntuvaa panosta koko maailman energiaintensiteetin nousu olisi saavutetun 1,8 prosentin sijasta jäänyt vain 1,4 prosenttiin vuonna 2015.
Globaalisti saavutettu viime vuoden 1,8 prosentin energiaintensiteetti on 0,3 prosenttiyksikköä parempi kuin vuoden 2014 vastaava luku. Viimeisten kymmenen vuoden keskimääräiseen energiaintensiteettiin verrattuna tämän vuoden luku on kolme kertaa parempi.
- Mikä merkittävää, viime vuoden tulos saavutettiin siitä huolimatta, että energian hinnat olivat alhaalla. Yleensä matalat energian hinnat hyydyttävät innon energiansäästöön, IEA:n turkkilainen pääsihteeri Fatih Birol totesi raportin julkistustilaisuudessa.
IEA:n pääsihteeri Fatih Birol WEC-kongressissa |
- Energiatehokkuus on energialähde, johon jokaisella maailman valtiolla on pääsy. Edullisen energian aikana on erittäin tervetullutta kuulla globaalin energiatehokkuuden parantumisesta. Se on merkki energiatehokkuustoimien vaikuttavuudesta eri puolilla maailmaa.
Energiaintensiteetin kasvu vuonna 2015 oli suurinta OECD:n ulkopuolisissa maissa. Tämän trendin oletetaan jatkuvan myös tulevina vuosina.
Birolin mukaan suuret nousevat taloudet ovat keskeisessä asemassa, kun energiatehokkuuden ja uusiutuvien myötä siirrytään puhtaan energian aikakauteen.
Pitäisi päästä 2,6 prosentin vuositahtiin
Raportin mukaan ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan silti vieläkin vaikuttavampia toimia. Koko maailman energiaintensiteetin parannustahti pitäisi olla vähintään 2,6 prosenttia vuodessa, jotta päästään kestävälle tielle kohti hiilineutraalia energiajärjestelmää.
IEA painottaakin, että e nergiatehokkuuden merkitystä ei voi yliarvioida ilmastonmuutoksen torjunnassa. Järjestön mukaan ei ole olemassa realistista ja vastuullisesti kestävää energia- ja ilmastopolitiikkaa ilman tuntuvaa ja vaikuttavaa energiatehokkuuskomponenttia.
IEA on analysoinut, että yli kolmannes tarvittavista päästövähennyksistä vuoteen 2040 mennessä on tultava energiatehokkuustoimista.
Energiatehokkuustoimet ovat hallitusten työkaluja, joilla voidaan oikeasti vähentää globaalin energian tarvetta. Esimerkiksi auton polttoaineiden standardeilla säästettiin 2,3 miljoonaa barrelia öljyä joka ikisenä päivänä viime vuonna, määrä on 2,5 prosenttia vuotuisesta globaalista öljyn hankinnasta.
Tehokkuusstandardit kattavat nyt 30 prosenttia maailman energiankulutuksesta, kun vuonna 2000 kattavuus oli 11 prosenttia. Vuosituhannen alusta toteutetuilla energiatehokkuustoimilla IEA-maat ovat säästäneet 540 miljardia dollaria vuoteen 2015 asti.
IEA:n jäsenvaltioiden saavuttamat hyödyt vakuuttivat muun muassa Japanin tekemään energiatehokkuudesta vuonna 2015 kriittisen osa-alueen energiajärjestelmänsä turvallisuuden ja kestävyyden kannalta.
Kuvat: Scanstockphoto ja WEC
Kommentit