28.04.2015, kello 11.51

Marko Riipinen (2. vas.) sarjan “Expansion” voittopokaalin vastaanottajana

Helenin lämpö ja jäähdytys palkittiin jälleen

Helen Oy:n alueellinen energiajärjestelmä sai taas kerran huomiota osakseen. Nyt kyseessä olivat Euroheat & Powerin vuosikokousseminaarissa Tallinnassa 27.4. julkistetut Global District Energy Climate Awards – kilpailun neljän sarjan voittajat. Helen vei voiton laajentumissarjassa (Expansion).

Helen pyörittää Helsingissä täysin integroitua alueellista lämpö- ja jäähdytysjärjestelmää, jossa jäähdytys on liitetty yhdistettyyn lämmön ja sähkön tuotantoon.

Järjestelmän sydän on Katri Valan lämpöä (90MW) ja jäähdytystä (60MW) tuottava pumppuasema, joka säästää loppuenergiasta 80 prosenttia. Järjestelmä käyttää uusiutuvan energian lähteinä merivettä niin lämmitykseen kuin jäähdytykseen, jätevesiä ja jopa rakennusten lämpönä keräämää aurinkoenergiaa.

Helsinki on lisäksi listattu alueellisen energian mestarikaupungiksi äskettäin julkistetussa YK:n ympäristöohjelman raportissa "District Energy in Cities: Unlocking the Potential of Energy Efficiency and Renewable Energy".

– Lanseerasimme vuodenvaihteessa uuden yhtiöbrändin Helen Oy:n synnyn myötä ja sen yhteydessä asiakaslupauksen ”Maailman parasta kaupunkienergiaa”, johtaja Marko Riipinen totesi palkinnonjakotilaisuudessa.

Lupaus kirkastaa Riipisen mukaan yrityksen tehtävät yhteisölleen, jota Helen palvelee. Tähän pohjautuen voimme aidosti sanoa, että järjestelmämme on maailman paras ja että se rohkaisee meitä tavoittelemaan vielä parempaa.

Muista palkinnoista kaksi Saksaan, yksi Italiaan

Uusi hanke (New scheme) – sarjassa voittajaksi selviytyi Saksan Braunschweigissa sijaitseva Hungerkamp-järjestelmä. Joustava CHP- systeemi käyttää paikallista uusiutuvaa energiaa ja korvaa 34 öljy- ja hiilikäyttöistä boileria. Hungerkamp –järjestelmällä vähennetään hiilidioksidipäästöjä 8000 tonnia vuodessa.

Nykyaikaistamissarjassa (Modernisation) voiton vei italialainen Lodin aluelämpöjärjestelmä. Sen perusteellisen uusimisen todettiin nostaneen systeemin energiatehokkuuden aivan uudelle tasolle.

Erkoispalkintosarjassa (Special award) palkittiin alueellisen energian merkittävä innovaatio. Se osui geotermiselle energiajärjestelmälle Saksan Kirchweidachissa. Tällä syvältä tulevalla energialla mm. kasvatetaan vihanneksia, jotka muussa tapauksessa tuotaisiin ulkoa. Hankkeella on luotu 150 työpaikkaa.

Kuvat: Euroheat & Power

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit

Ristiriita?

Maailmalla arvostetaan ja ihaillaan Helsingin tehokasta energiantuotantoa, mutta täällä kotimaassa se halutaan väkisin tuhota! Ja veronmaksaja maksaa tottakai.

- ma kesäk. 01 10:38:50 2015