30.10.2018, kello 11.10

Vattenfall ennakoi Saksan hiilipäätöstä

Hiilestä kaasuun ja biomassaan

Ruotsin valtion energiayhtiö Vattenfall harkitsee muuntavansa saksalaiset hiilivoimalansa maakaasu- ja biomassakäyttöisiksi. Harkinnalla ennakoidaan Saksan hallituksen odotettavissa olevaa päätöstä lopettaa hiilen energiankäyttö.

Kivi- ja ruskohiilen energiakäytön lopettaminen on Saksan viimeisiä suuria haasteita tiellä energiakäännökseen, joka saksaksi tunnetaan nimellä “Energiewende”. Tähän mennessä tiellä on edetty pikaiseen päätökseen lopettaa ydinvoima ja runsaskätisenä panostuksena aurinko- ja tuulivoimakapasiteettiin.

Vattenfall pyörittää Saksassa yhteensä 2,9 gigawatin (GW) teholla hiilivoimalaitoksia. Yksi suurimmista voimaloista on Hampurissa sijaitseva 1,7 GW Moorburg, joka käynnistyi kolme vuotta sitten ja joka vastaa miljoonakaupungin sähköstä 80-prosenttisesti.

Saksassa toimivien energiayhtiöiden asenne hiilivoimalaitosten tulevaisuuteen on elintärkeää sijoittajille, jotka odottavat hermostuneina liittohallituksen asettaman hiilikomission päätöstä siitä, miten ja milloin Euroopan suurin talousmahti irtautuu hiilestä. Päätös on tarkoitus antaa joulukuussa.

Vattenfallin saksalaiset kilpailijat EnBW, RWE ja Uniper ovat nekin käynnistäneet tai harkitsevat käynnistävänsä hankkeita hiilivoimaloiden muuntamiseksi biomassa- tai kaasukäyttöisiksi. Taustalla on mikäs muu kuin raha. Ansainta loppuu kuin seinään, mikäli laitokset joudutaan sulkemaan äkkipäätöksellä.

Lähde: reuters.com

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: iStock

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit