26.03.2019, kello 19.37
Uusi amerikkalaistutkimus
Hiili hiipuu USA:ssakin
Tuuli- ja aurinkoenergia alkavat Yhdysvalloissa olla jo edullisempia kuin fossiiliset polttoaineet. Noin 75 prosenttia hiilivoimalla tuotetusta sähköstä on kalliimpaa kuin uusiutuvilla energialähteillä tuotettu sähkö, kertoo tuore amerikkalaistutkimus.
Ilman huomattavia politiikkatoimiakin saamme nähdä hiilen ”eläköityvän” varsin nopeasti, sanoo Energy Innovation -yrityksen Mike O’Boyle, joka on tuottanut kyseisen tutkimuksen. Sen mukaan hiiliteollisuuden kustannuskyky hiipuu jo vuoteen 2025 mennessä.
- Analyysimme osoittaa, että voimme korvata hiilen tuulella ja auringolla huomattavasti nopeammin kuin aiemmin arveltiin. Se tosiasia, että jo nyt niin suuresta määrästä hiiltä voitaisiin luopua, osoittaa meidän olevan kunnon vauhdissa, O’Boyle sanoo.
Selvityksen tehneet tutkijat käyttivät kansallisen energiaviranomaisen (EIA) julkisia asiakirjoja ja tiedostoja työstääkseen vertailun hiilisähkön sekä tuuli- ja aurinkosähkön välillä. Tutkitut laitokset toimivat reilun 50 kilometrin säteellä. Tuloksena oli, että 74 prosenttia eli 211 gigawattia (GW) Yhdysvaltain hiilivoimakapasiteetista tuottaa sähköä, joka on kalliimpaa kuin tuuli- ja aurinkosähkö.
Kuva selvenee entisestään vuoteen 2025 mennessä, jolloin lähes koko maan hiilivoimatuotanto tulee kilpailukyvyttömäksi verrattuna tuuleen ja aurinkoon, varsinkin kun otetaan huomioon siihen mennessä rakennetut uudet tuuli- ja aurinkovoimalat.
- Monissa osissa maata hiilivoiman tuotanto on tullut ”tienristeykseen”, mutta kehitys on arveltuakin nopeampaa, O’Boyle toteaa ja jatkaa, että tuulessa ja auringossa on mahtava potentiaali hiilen syrjäyttämiseen ja sen myötä säästöihin sähkön hinnassa.
Kustannukset hiilivoimassa nousevat – tuuli- ja aurinkovoimassa laskevat
Hiilivoimalat ovat kärsineet nousevista ylläpito- ja huoltokustannuksista, joihin ovat sisältyneet vaatimukset puhdistuslaitteiden asentamisista. Samaan aikaan aurinko- ja tuulivoiman kustannukset ovat alentuneet, kun teknologia on edistynyt.
Edullinen ja runsas maakaasu sekä uusiutuvien kasvu ovat iskeneet hiilen kysyntään kovalla kädellä. EIA ilmoitti tammikuussa, että puolet Yhdysvaltain hiilikaivoksista on suljettu viimeisten kymmenen vuoden aikana.
- Hiili hiipuu, sanoo teksasilaisen suuren hiilivoimayhtiön Vistra Energian omistaja ja toimitusjohtaja Curtis Morgan ja lisää, että yhä enemmän hiilivoimaloita joutuu eläkkeelle.
Viime viikolla julkaistu data korostaa uusiutuvien energialähteiden nousua. Uusiutuvilla tuotettu sähkö on Yhdysvalloissa kaksinkertaistunut vuodesta 2008 lähtien. Valtaosa uusiutuvasta energiasta tulee vesivoimasta ja tuulesta, auringolla on toistaiseksi pienempi osa, joskin nopeimmin kasvava.
Uusiutuvat kattavat tällä hetkellä 17 prosenttia USA:n sähköntuotannosta, ja hiilen osuus pienenee koko ajan. Mutta Trumpin hallinnon myötämieli ja tuki hiiltä kohtaan sekä sen historiallisesti vahva asema maan energiajärjestelmässä merkitsevät sitä, että hiilestä ei sähköntuotannossa tulla täysin hankkiutumaan eroon kuten tehdään esimerkiksi Britanniassa ja Saksassa.
Hiilen energiakäyttöä ei Yhdysvalloissa lopeteta
Fossiiliset polttoaineet tulevat jatkossakin saamaan Yhdysvalloissa vankkaa institutionaalista tukea. Äskeisestä ympäristöjärjestöjen selvityksestä kävi ilmi, että 33 globaalia pankkia on varannut 1,9 biljoonaa dollaria hiili-, öljy- ja kaasuyritysten rahoittamiseen Pariisin vuoden 2015 ilmastosopimuksen jälkeen.
EIA:n viime viikolla julkaistujen selvien lukujen mukaan USA:n hiilidioksidipäästöt energiasta pysyvät nykytasoon verrattuna samoina vuoteen 2050 mennessä. Hiilen kulutus laskee aluksi, mutta tasoittuu vuoden 2020 jälkeen.
Tällainen skenaario ei saa vastakaikua asiantuntijoilta, joiden mukaan siirtymä uusiutuviin on selvästi nopeampi, mutta se olisi yhteensopiva tuhoisan ilmastonmuutoksen kanssa. Sellaisen sattuessa Yhdysvaltain rannikkoalueista suuri osa hukkuisi, tappavat helleaallot ja metsäpalot yleistyisivät sekä ruuasta ja juomavedestä tulisi pulaa.
Liittovaltion ilmastopolitiikkaa tarvittaisiin osavaltiotoimien rinnalle
Trumpin hallinto on kääntänyt selkänsä tiedeyhteisön varoituksille ilmastonmuutoksen uhkista. Sen sijaan presidentti virka- ja avustajakuntineen on ajanut “energiahallinnan” mantraa, jonka mukaisesti valtavia alueita liittovaltion maista ja vesistöistä on avattu öljyn ja maakaasun porauksiin.
Ikääntyville hiilivoimaloille pehmeää eläköitymistä ehdottava Energy Innovationin raportti osuu aikaan, jolloin osavaltiot ja territoriot Kalifornian ja Havaijin johdolla kokoavat rivejään sitoutuakseen 100-prosenttisesti uusiutuvaan energiaan.
New Mexicossa päätettiin äskettäin astua ruotuun, ja Puerto Rico aikoo tällä viikolla äänestää aiheesta. Näin osavaltiot ja territoriot ponnistelevat ilmastonmuutosasioissa sen sijaan, että sen tekisi liittovaltio.
- Olisi parempi, jos meillä olisi kokoava liittovaltion ilmastopolitiikka, koska eivät kaikki osavaltiot ole aloitteellisia. Saadaksemme edullisen, puhtaan energiajärjestelmä, tarvitsemme sekä liittovaltion että osavaltioiden toimia ja toimijoita, Mike O’Boyle sanoo.
Lähde: The Guardian
Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Alamy
Kommentit