22.05.2018, kello 10.08

Sääennusteiden tapaan

Hiili-intensiteettiä ennustamaan

Britannian kantaverkkoyhtiö National Grid on kehittänyt maailman ensimmäisen työkalun hiili-intensiteetin ennustamiseen paikallistasolla. Yhtiön kumppaneita kehitystyössä ovat olleet Oxfordin yliopisto, WWF ja ympäristöjärjestö EDF.

Mittaamiseen käytettävä työkalu hyödyntää edistyneintä tietokonetekniikkaa ja monimutkaista sähköjärjestelmämallinnusta, joilla se ennustaa hiili-intensiteetin ja sähkön tuotantomixin 96 tuntia etuajassa eri alueille Britanniassa.

Lopullisena tavoitteena sovelluksen kehittelyssä on, että hiili-intensiteetin ennustaminen antaa asiakkaille mahdollisuuden ajoittaa sähkönkäyttöään ajankohtiin, jolloin hiilidioksidipäästöt ovat pienimmillään. Se on siis tavallaan työkalu myös kysyntäjoustojen lisäämiseen.

Ennustesovellus mittaa vain sähköntuotannon hiilipäästöjä. Mutta siihen kuuluvat paitsi voimalaitosten suorat päästöt myös sähköntuontiin, siirtoon ja jakeluhäviöihin liittyvät epäsuorat päästöt. Hiili-intensiteetin mittayksikkönä käytetään tuotettua hiilidioksidimäärää yhden kilowattitunnin kulutusta kohden.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: iStock

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit