04.12.2018, kello 10.14

EU-kattojärjestö Eurelectric:

Hiilineutraali sähköntuotanto jo 2045

Euroopan sähkösektori voi olla täysin hiilineutraali jo vuoteen 2045 mennessä. Näin arvioi alan eurooppalainen kattojärjestö Eurelectric tuoreessa selvityksessään, jonka mukaan EU voisi saavuttaa Pariisin sopimuksen mukaiset tavoitteet sähköistämällä tietyt talouselämän avainsektorit.

Järjestön raportissa nähdään, että lisäinvestoinnit uusiutuvaan energiaan ja sähköverkkoihin ovat välttämättömiä, kun tavoitellaan 80-prosenttisesti puhdasta sähköä. Luotettavuuden ja joustavuuden turvaamiseksi tarvitaan kuitenkin monipuolista energiapalettia, jossa fossiiliset tuotantotavat jäävät reservikapasiteetiksi. Hiilidioksidin talteenotto, varastointi ja uudelleen käyttö ovat osa palettia.

Uusiutuvien energialähteiden kilpailukyvyn ja kustannustehokkuuden parantuminen merkitsevät selvityksen mukaan sitä, että hiilineutraaliuden saavuttaminen tulee halvemmaksi kuin alunperin arveltiin. EU:n taloudesta on sähköistettävä vähintään 60 prosenttia vuoteen 2050 mennessä, jotta päästöjen vähennyksessä saavutetaan 95 prosenttia vuoden 1990 tasoon verrattuna.

Eurelectricin hallituksen puheenjohtaja Francesco Starace totesi selvitykseen viitaten, että uusiutuva energia lisää jatkuvasti kustannustehokkuuttaan, sitä on entistä helpompaa kehittää ja rakentaa, joten sillä on ratkaiseva osa energiamuutoksessa.

Hiilineutraalitavoitteen saavuttamiseksi Eurelectric penää lisää joustavuutta ja yhteistyötä. Erityisesti tarvitaan yhteistyötä päättäjien ja viranomaisten kanssa, mutta myös hyvät yhteydet asiakkaisiin ovat avainasemassa, kun halutaan yleistä hyväksyntää vähähiilisille ratkaisuille.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Shutterstock

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit