13.12.2017, kello 10.40

Eurelectric Euroopan sähköntuotannosta

Hiilineutraalia reilusti ennen vuotta 2050

Euroopan sähköteollisuuden kattojärjestö Eurelectric on vakuuttunut, että maanosan sähköntuotanto on hiilineutraalia reippaasti ennen vuosisadan puoliväliä.

Näin todettiin 6. joulukuuta tilaisuudessa, jossa kolmen suuren jäsenyrityksen – italialaisen Enelin, ruotsalaisen Vattenfallin ja brittiläisen SSE:n – toimitusjohtajaa vieraili Eurelectricissa.

Toimitusjohtajat esittelivät suunnitelman, jolla voidaan sähköistää lisää päivittäiseen elämään kuuluvia alueita. Näistä keskeisimpiä ovat liikenne ja lämmitys, jotka tähän asti ovat pääasiassa toimineet fossiilisilla polttoaineilla.

Eurelectricilla on tarkoitus aloittaa ensi vuonna muutamia projekteja yhteistyössä muiden sektoreiden kanssa. Järjestössä on kuitenkin muutamia epäilevämpiä jäseniä, jotka saattavat tarvita hyväksymisensä tueksi lisää vakuuttelua projektien hedelmällisyydestä.

Eureletricin puhetta johtava Enelin toimitusjohtaja Francesco Starace sanoi, että sähköstä on tulossa entistä tärkeämpi osa Euroopan energiapalettia. Teknologian edistyessä sähköä saadaan aiempaa pienemmin hiilipäästöin.

Eurooppalaiset energiayhtiöt – lukuun ottamatta puolalaisia ja kreikkalaisia – sitoutuivat keväällä 2017 toimimaan Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti eli vähentämään hiilidioksidipäästöjään tuntuvasti. Sitoumus sisältää lupauksen, että uusia hiilivoimaloita ei ryhdytä rakentamaan enää vuoden 2020 jälkeen.

Hiilen käynnistynyt alasajo sähköntuotannossa aiheuttaa päänsärkyä puolalaisille, joilla ei toistaiseksi ole korvaavia suunnitelmia takataskussaan. Maan poliitikot ovat toistaiseksi vältelleet keskustelua aiheesta, puhumattakaan keskustelua siitä, kuinka vaikeita siihen liittyvät päätökset ovat.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit