12.02.2020, kello 10.47

”Pohjaa optimismille”

Hiilipäästöjen kasvu tyssäsi 2019

Globaalit hiilidioksidipäästöt eivät vastoin odotuksia kasvaneet enää vuonna 2019. Kasvun tyssääminen antaa pohjaa optimismille, sanoo Kansainvälisen Energiajärjestön (IEA) pääjohtaja Fatih Birol.

IEA:n tuoreen selvityksen mukaan kahden kasvuvuoden jälkeen maailman hiilidioksidipäästöt pysyivät vuonna 2019 muuttumattomina - 33 gigatonnissa. Näin tapahtui, vaikka maailmantalous kasvoi samaan aikaan 2,9 prosenttia.

Merkittävin tekijä kehityksessä olivat sähköntuotannon pienentyneet päästöt edistyneissä talouksissa, kuten Suomessa. Tämä johtui IEA:n mukaan taas uusiutuvien, pääasiassa tuuli- ja aurinkoenergian lisääntyneestä roolista sähköntuotannossa. Osansa oli myös sillä, että hiiltä korvattiin entistä enemmän kaasulla ja että ydinvoimatuotanto kasvoi.

IEA:n pääjohtajan Fatih Birolin mukaan tämä päästöjen kasvun tervetullut pysähdys antaa toiveita siitä, että ilmastohaaste voidaan saada aisoihin jo tällä vuosikymmenellä.

- Pysähdys on todiste siitä, että siirtyminen puhtaaseen energiaan on käynnissä. Lisäksi se on merkki siitä, että voimme entistä kunnianhimoisemmilla toimilla ja investoinneilla nostaa mielekkäästi tikunnokkaan juuri päästöt, Birol korostaa.

EU ja USA vähensivät eniten

IEA:n tietojen mukaan maakohtaisesti suurimmat päästövähennykset tehtiin Yhdysvalloissa, jossa hiilidioksidipäästöt pienenivät 140 miljoonaa tonnia, prosenteissa vähennystä tuli 2,9. Amerikkalaispäästöt ovat tulleet alaspäin lähes 1 gigatonnin huippuvuodesta 2000.

EU:n CO2-päästöt putosivat 160 miljoonalla tonnilla (5%) vuonna 2019. Suurin vähennys kirjattiin sähköntuotannosta. Ensimmäisen kerran maakaasulla tuotettiin enemmän sähköä kuin hiilellä, ja tuulisähkö ylsi lähes samaan tuotantomäärään kuin hiilisähkö.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: IEA

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit