24.09.2019, kello 10.46

Tuore selvitys esittää

Hiilipäästöt laskuun jo vuonna 2021

Uuden selvityksen mukaan sähköntuotannossa käytettävistä fossiilisista polttoaineista olisi päästävä täysin eroon jo vuoteen 2040 mennessä. Se tarkoittaa, että globaalien hiilidioksidipäästöjen olisi oltava huipussaan jo ensi vuonna, minkä jälkeen niiden olisi käännyttävä laskuun.

Tällaista varoitusta tarjoaa Climate Analyticsin julkaisema uusi selvitys, jonka mukaan on hallitusten asia varmistaa, että näin edetään ja Pariisin sopimuksen kansainväliset velvoitteet tulevat täytetyiksi. Muutoin ilmastonmuutoksen hillintä ei etene.

Berliinissä päämajaansa pitävä voittoa tavoittelematon ilmastotieteen ja -politiikan instituutti Climate Analytics katsoo, että vuosi 2050 on liian myöhäinen ajankohta hiilineutraaliuden saavuttamiseen ja siksi kehittyneiden talouksien olisi kiihdytettävä tahtia ja asetettava itselleen hiilen energiankäytön lopettamisvuodeksi 2030.

Instituutti on sitä mieltä, että vaikka uusien hiilikäyttöisten voimalaitosten rakentaminen on pudonnut kolme neljäsosaa vuoden 2015 tasosta, uusien hankkeiden peruminen ei enää riitä vaan sen lisäksi tarvitaan useiden laitosten pakkosulkemista ennen niiden suunniteltujen alasajojen ajankohtia.

Raportissa todetaan, että hiilen käytön sähköntuotannossa on vähennyttävä jyrkästi niin pian kuin mahdollista, ja ehdotetaan väliaikatavoitteeksi käytön leikkaamista vuoden 2010 tasosta vähintään 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Climate Analyticsin mukaan kaikkien valtioiden hallitusten pitäisi ensi vuonna panna täytäntöön uudet omat sitoumuksensa, joilla vahvistettaisiin kansallisesti päätetyt panokset kansainvälisiin ilmastosopimuksiin.

Raportin laatija Paola Yanguas Parra sanoo, että vuodesta 2015 lähtien asiassa on edistytty jossain määrin, esimerkiksi kansallisten hiilestä irtautumissuunnitelmien ilmoituksista investoijien ja pankkien toimiin rajoittaa hiiliteollisuuden rahoittamista.

- Mutta oikeansuuntaisista askelista huolimatta hallitusten on nyt päätettävä tehokkaasta sääntelystä, jolla hiilivoimalaitokset suljetaan reilusti ennen niiden teknisen elinkaaren päättymistä ja jolla niiden käyttöä vähennetään reilusti ennen lopullista sulkemista, Yanguas Parra korostaa.

Lähde: EnergyLiveNews

Teksti. Jukka Kortelainen/ Kuva: Shutterstock

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit