26.11.2018, kello 11.51

Handelsblatt Saksan hiilikomissiosta

Hiilivoiman lopetukseen vasta 2022

Saksan hiilikomissio saattaa suosittaa hiilivoiman lopettamisen käynnistämistä vuoden 2020 sijaan vasta vuonna 2022. Näin on uutisoinut talouspäivälehti Handelsblatt saatuaan vuodatetun luonnostekstin hiilikomission istunnosta.

Luonnostekstin mukaan Saksan hallituksen on syytä pidättäytyä pakkotoimista. Koska hiilivoimalaitoksia pyörittävät energiayhtiöt vaativat sulkemisista korvauksia, on sulkemisten komission mukaan tapahduttava yhteisymmärryksessä niiden kanssa.

Saksan hallituksen asettaman hiilikomission on ollut tarkoitus antaa marraskuun loppuun mennessä ensimmäinen ehdotuksensa siitä, mitä kaikkia toimia asteittain käynnistettävä hiilivoiman käytön lopettaminen edellyttää. Aikataulu raportille näyttää kuitenkin kovin kireältä.

Marraskuun puolivälissä kolme ympäristöjärjestöä, jotka ovat edustettuina 31-jäsenisessä hiilikomissiossa, viestittivät, että vuoden 2020 takaraja sulkemisten aloittamiselle ei ole enää ehdoton edellytys. Järjestöt penäsivät kuitenkin ”lähiajan” tavoitteeksi 16 GW kapasiteetin sulkemista. Kivi- ja ruskohiilellä katetaan vielä noin 37 prosenttia Saksan sähköntuotannosta.

On myös väläytelty päästöoikeuksien mitätöintiä voimalaitoksilta, jotka aiotaan myöhemmin sulkea ja joiden myöhemmiltä päästöiltä niin ollen myös vältytään. Tämä nähtäisiin edistävän EU:n päästökauppajärjestelmän toimivuutta nostamalla päästöoikeuksien hintaa ja antavan edellytyksiä laskea sähköveroa.

Ajatushautomo Aurora Energy Researchin tuoreen raportin mukaan Saksa voisi saavuttaa ilmastotavoitteensa noin viidessä vuodessa sulkemalla vanhimpia ruskohiilivoimaloitaan noin 9 GW edestä. Se vähentäisi sähköntuotannon hiilipäästöjä noin 40 prosenttia. Raportin oli tilannut kaasujärjestö Zukunft Erdgas.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Vattenfall, Saksa

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit