15.05.2018, kello 17.04

WWF brittien energiakäänteestä

Hiiltä ei tarvitse korvata lisäkaasulla

Britannialla ei ole tarvetta rakentaa uusia isoja kaasuvoimalaitoksia korvaamaan hiilivoimalaitoksia, joista maan hallitus on päättänyt luopua vuoteen 20205 mennessä. Näin arvioi ympäristöjärjestö WWF tuoreessa raportissaan.

The Guardian -lehden uutisoimassa raportissa on päädytty siihen, että hiilivoimaloiden jättämä tuotantoaukko voidaan täyttää uusiutuvilla, sähkönvarastoinnilla ja joustavilla teknologioilla. Näin Britannia voi siirtyä suoraan hiilestä puhtaaseen energiaan ja sivuuttaa lisäkaasun kokonaan.

Haaste kapasiteettimarkkinoille

Analyysi haastaa vallitsevan käsityksen siitä, että hiilestä luopuminen vaatii suuria uusia kaasuvoimalaitoksia. Muun muassa vuonna 2015 silloinen energiaministeri Amber Rudd totesi, että seuraavien 10 vuoden kuluessa on välttämätöntä rakentaa uusia kaasuvoimaloita.

Isot energiayhtiöt, kuten Drax ja saksalainen RWE haluavat rakentaa laajamittaisia kaasuvoimaloita Yorkshiren ja Essexin entisille voimalaitosalueille. Britannian viimeisin laajamittainen kaasuvoimalaitos valmistui Carringtoniin vuonna 2016. Sitä edellisen valmistumisesta ehti kulua neljä vuotta.

Lähes puolet eurooppalaisen kaasuteollisuuden toivomista uusista voimalaitoksista on nakitettu Britannialle, mutta rakennuttajat eivät ole onnistuneet solmimaan valtionapua saavia sopimuksia, jotka ovat nykyään suorin tie hallituksen valvomille kapasiteettimarkkinoille.

Britannian hallitus suunnittelee julkistavansa myöhemmin tänä vuonna aiheesta katsauksen, jonka uusiutuvien kannattajat pelkäävät horjuttavan tasapainoa. WWF:n ilmasto- ja energia-asioista vastaava johtaja Gareth Redmond-King kehottaa ministereitä varmistamaan sen, ettei katsaus avaa ovia kaasulle.

- Jos emme tarvitse laajamittaista kaasua, jos se ei pysty kilpailemaan uusiutuvien kanssa eikä sille ole tarvetta, miksi kaasulle tarvitaan tie markkinoille, Redmond-King kysyy?

Hänen mukaansa on olennaista, että hallitus ei tue toista saastuttavaa energialähdettä toisen sijasta. Hallituksen virallisiin ennustuksiin nojautuen WWF on laskenut, että uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön arvioidaan jopa ylittävän sen sähkömäärän, joka on aiemmin tuotettu vanhoilla hiilivoimalaitoksilla.

Tuohon tarvittavasta uusiutuvan energian kapasiteettimäärästä on rakennettu tai sovittu rakennettavaksi valtion tukisopimusten mukaisesti jo miltei 95 prosenttia, WWF arvioi. Suurin osa kapasiteetin kasvusta tulee merituulipuistoista.

Energiayhtiöt eivät niele ympäristöjärjestön arviota

Energiayhtiö Draxista todetaan, että luotettava sähköjärjestelmä on riippuvainen useista tuotantoteknologioista, joille voidaan taata välttämättömät huolto- ja tukipalvelut. RWE:n brittiyhtiön toimitusjohtaja Tom Glover sanoo puolestaan, että tarvittavan kaasuvoimakapasiteetin määrittäminen on erittäin vaikeaa mutta että suurin osa ennusteista päätyy selvästi korkeampaan arvioon kuin WWF:n raportti.

Energia-asioista vastaavasta ministeriöstä vannotaan taas hiilen käytön lopettamiseen sähköntuotannossa. Britannian sanotaan olevan ensimmäisiä maita, joka on sitoutunut lopettamaan hiilisähkön tuotannon ja joka kehottaa muita maita tekemään saman sitoumuksen.

- Uudenaikaisen teollisuusstrategiamme peruspilarina on puhdas energia, jonka avulla talous kasvaa ja päästöt pienenevät. Meillä on moninainen energiapaletti, joka on turvallinen ja edullinen ja joka tuottaa uusiutuvaa energiaa enemmän kuin koskaan, ministeriöstä hehkutaan.

WWF haluaisi tukea vielä myös maatuulivoimalle

Hallitus on varannut noin 630 miljoonaa euroa uusiutuvan energian tukemiseen tästä vuodesta vuoteen 2025. Sillä pitäisi saada tarvittava lisäkapasiteetti rakennetuksi, minkä jälkeen hiilisähkö putoaa verkosta pois. Tuki menee käytännössä uuden merituulivoiman rakentamiseen.

WWF on pyytänyt hallitusta harkitsemaan uudelleen tukea myös maatuulivoimalle ja aurinkoenergialle, joilta se on ainakin toistaiseksi katkaistu. Redmond-Kingin mielestä myös ne ansaitsevat vielä tukea – ei pelkästään merituulivoima.

Hän sanoo rohkaistuneensa äskettäisisistä energiaministeri Claire Perryn kommenteista, joiden mukaan hallitus työskentelee kovasti sen eteen, että maatuulivoimaa voidaan rakentaa julkisella tuella Skotlantiin ja Walesiin, mutta ei Englantiin.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Ashley Cooper / Barcroft Images

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit