17.02.2016, kello 12.49

Elenian siirtohinta kallistuu

Hinta nousee keskimäärin kuusi prosenttia

Sähköverkkoyhtiö Elenian verollinen siirtohinta nousee keskimäärin kuusi prosenttia huhtikuun alussa. Hinnankorotus ilman sähköveroa on noin yhdeksän prosenttia.

— Hinnoittelumme on maltillista ja vakaata, ja sellaisena se myös jatkuu, toteaa Elenia Oy:n toimitusjohtaja Tapani Liuhala.

— Edellisen kerran korotimme siirtohintaa kolmella prosentilla vuoden 2012 keväällä.

Elenian siirtoliiketoiminnan kustannuksiin vaikuttavat sähköverkon investointiohjelman lisäksi toistuvat myrskyistä, ukkosista ja lumikuormista aiheutuvat sähköverkon vauriot — niiden korjaaminen maksaa. Lisäksi kustannuksia aiheuttavat kantaverkkoyhtiö Fingridin tekemät hinnankorotukset.

Elenia tiedottaa hinnankorotuksista tarkemmin asiakkailleen helmi-maaliskuun vaihteessa.

Ikääntyvää verkkoa saneerataan

Elenian sähköverkko on rakennettu suurimmaksi osaksi 1960- ja 1970-luvuilla sen ajan tarpeiden mukaisesti. Yhtiön sähköverkon peruskorjaus on tehtävä joka tapauksessa, kun ilmajohtoverkko ikääntyy.

— Sähköverkkomme on palvellut vuosikymmeniä, mutta se ei enää vastaa tämän päivän vaatimuksia. Aloitimme verkkojemme saneeraukset vuonna 2009, jolloin myös päätimme rakentaa ainoastaan säävarmaa verkkoa. Taustalla vaikuttaa vuosina 2006–2009 tehty tutkimustyö yliopistojen, laitevalmistajien, urakoitsijoiden ja maanrakentajien kanssa, Liuhala kertoo.

Elenia käyttää yli 470 miljoona euroa sähkönjakelun varmuuden parantamiseen vuosina 2012–2016. Samalla sähköverkon maakaapelointiaste nousee 70 prosenttiin vuoden 2028 loppuun mennessä. Tämä vastaa nykyisen sähkömarkkinalain asettamia tavoitteita. Vuosittain Elenia rakentaa noin 2500 kilometriä uutta maakaapeliverkkoa.

Liuhalan mukaan maakaapeliverkko on kokonaiskustannuksiltaan järkevin, kun otetaan huomioon verkon koko käyttöikä.

— Säävarma verkko turvaa asiakkaiden sähkönsaannin ja yhteiskunnan toiminnan kaikissa sääolosuhteissa vuosikymmeniä eteenpäin. Ilmajohtoverkko ei ole enää toimiva ratkaisu.

Elenialla on 67 600 kilometriä sähköverkkoa, josta tällä hetkellä 34 prosenttia on maakaapeloitu. Sähköverkon uudistukset työllistävät satoja energia-alan ammattilaisia Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Elenian verkko ulottuu kaupungeista ja taajamista metsäisille haja-asutusalueille.

Esimerkkejä Elenian korotusten vaikutuksista

— Kerrostalo, jonka vuosikulutus on 2 000 kWh. Hinta nousee 1,29 euroa kuukaudessa.
— Rivi- tai omakotitalo, jonka vuosikulutus on 5 000 kWh. Hinta nousee 2,70 euroa kuukaudessa.
— Omakotitalo, jonka vuosikulutus on 18 000 kWh. Hinta nousee 5,46 euroa kuukaudessa.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit