21.08.2019, kello 09.52

Tuuli- ja aurinkosähköä sekä varastointia

Hollantiin hybridienergiapuisto

Vattenfall rakentaa Hollantiin energiapuiston, joka tuottaa uusiutuvaa sähköä tuulella ja auringolla ja sen lisäksi varastoi sitä. Kapasiteetiltaan 60 MW energiapuisto sijoittuu Rein-Maas joen suistossa olevaan Haringvlietiin.

Aurinkopaneeleista, tuuliturbiineista ja akkuvarastoista koostuva energiapuisto tulee valmistuttuaan tuottamaan sähkömäärän, jolla katetaan noin 40 000 hollantilaiskotitalouden vuotuinen tarve.

Rakennustyöt ovat jo virallisesti käynnistyneet kuuden tuuliturbiinin pystyttämisellä. Turbiinien maksimikorkeus on 150 metriä ja kokonaisteho 22 MW, jolla sähköä syntyy noin 27 000 kotitalouden tarpeisiin.

Tuuliturbiinien valmistuttua käynnistyy aurinkopuiston rakentaminen. Se tulee koostumaan 124 000 aurinkopaneelista, joiden yhteisteho on 38 MW. Sähkön varastointiin tarvittavat akut asennetaan aurinkopuistoon sijoittuvaan 12 konttiin. Akkujen kapasiteetti on 12 MWh ja ne toimittaa BMW.

Syyskuussa 2020 valmistuvan hankkeen kustannusarvio on 61 miljoonaa euroa. Vattenfallin tuulivoimaliiketoiminnasta vastaava varatoimitusjohtaja Gunnar Groebler sanoo hybridilaitosten olevan yhtiölle tärkeä rakennuspalikka tiellä 100-prosenttisesti fossiilivapaaseen sähköntuotantoon.

- Toisiaan täydentävät tuuli- ja aurinkosähkötuotannot eivät kuormita verkkoa samaan tapaan kuin ne tekevät erillään toimivina. Hybridijärjestelmä tarjoaa tasaisempaa tuotantoa, jonka myötä verkkoa voidaan hyödyntää kustannustehokkaammin, Groebler lisää.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Vattenfall

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit