11.05.2015, kello 14.05

Pohjois-Karjalan keskussairaalasta kaukolämmön tuottaja

Hukkalämmöstä kaukolämpöä

Pohjois-Karjan keskussairaalan jäähdytyksessä syntyvä hukkalämpö muunnetaan jatkossa kaukolämmöksi, jonka Fortum ostaa keskussairaalalta omaan kaukolämpöverkkoonsa.

Pohjois-Karjalan keskussairaalaa käyttää runsaasti energia sairaalan jäähdytykseen. Yleensä rakennuksen viilentämisessä syntyvää lämpöä ei oteta hyötykäyttöön, vaan se poistetaan rakennuksesta. Fortumin kaksisuuntainen kaukolämpöjärjestelmä antaa kuitenkin mahdollisuuden ostaa lämpöä myös keskussairaalan kaltaisilta kaukolämpöasiakkailta. Fortumissa on laskettu, että keskussairaalalta saatavalla hukkalämmöllä voidaan lämmittää vuosittain noin 300 kaukolämmitteistä omakotitaloa.

Pohjois-Karjalan keskussairaala on tulevaisuudessa Fortumin kannalta lämmöntuottaja. Toiminnan on tarkoitus alkaa vuonna 2016, jolloin keskussairaalan uusi laajennusosa valmistuu.

— Ylijäämälämmön hyötykäyttö on ympäristön kannalta oivallinen ratkaisu.  Se parantaa myös rakennusten energiatehokkuutta. Kaksisuuntaisen kaukolämpöverkon avulla hukkalämpöä tuottavat asiakkaat voivat myydä talteen otetun lämmön markkinahintaan meille, toteaa Fortumin Joensuun voimalaitoksen päällikkö Timo Partanen.

Keskussairaalan uusien tilojen suunnittelussa on otettu huomioon energiatehokkuus. Hukkalämmön hyödyntäminen on siitä hyvä esimerkki.

Fortum hyödyntää asiakkaiden tuottamaa hukkalämpöä myös Espoossa, jossa tietotekniikkayritys Tiedon ja puhelinoperaattori Elisan palvelinkeskusten hukkalämpö otetaan talteen samalla tavalla. Tulevaisuudessa myös Jorvin sairaalan hukkalämpö käytetään Fortumin kaukolämpöverkossa. Hukkalämpöpotentiaalia on myös kauppakeskuksissa ja monissa teollisuuslaitoksissa.

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit