08.06.2020, kello 14.00

Alkuperätakuut sähkönkäytölle

HUS saa sähkönsä nyt bioenergiasta

HUS on hankkinut uusiutuvan energian alkuperätakuut sähkönkäytölleen. Bioenergialla tuotettu sähkö pienentää maan suurimman sairaanhoitopiirin hiilijalanjäljen puoleen.

Alkuperätakuu varmistaa, että HUSin vuonna 2020 käyttämä sähkö tuotetaan kotimaisella bioenergialla ja että siinä ei ole mukana lainkaan fossiilisilla polttoaineilla tuotettua sähköä. Tuotannossa hyödynnetään muun muassa metsäteollisuuden jäteliemiä, puun kuorta, sahanpurua ja puutähdehaketta.

HUSin suorien hiilidioksidipäästöjen ja ostoenergian välillisten päästöjen aiheuttama hiilijalanjälki pienenee noin 52 prosenttia. HUSin sähkön käyttö on kuluvana vuonna arviolta 134 000 MWh, mikä vastaa noin 6 700 sähkölämmitetyn pientalon vuotuista energiankäyttöä.

Energiatyötä koordinoiva erikoissuunnittelija Jani Valkama HUS Ympäristökeskuksesta sanoo, että siirtyminen hiilineutraalin sähkön käyttöön on merkittävä askel kohti HUSin hiilineutraaliustavoitetta 2030 ja samalla vastuunottoa ympäristön hyväksi. Hiilineutraalisuuden edistäminen vaatii kuitenkin vielä lisää kehitystyötä muun muassa energiatehokkuuteen, energian hankintaan ja omaan energiatuotantoon.

- HUSin hiilijalanjälkeä voidaan pienentää myös vähäpäästöisillä hankinnoilla, kuljetuksilla ja rakentamisella. Välillisesti voidaan myös vähentää materiaalihävikkiä ja hyödyntää kiertotaloutta. Päästöt on otettava huomioon tuotteiden ja palveluiden koko elinkaaren ajalta, Valkama toteaa.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva:HUS

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit