20.09.2017, kello 15.05

Sähköiskuun ei tarvita kosketusta

Ilmajohtotapaturmat huolettavat

Tänä vuonna on sattunut jo kaksi kuolemaan johtanutta sähkötapaturmaa ilmajohtojen lähellä. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että sähköiskuun ei aina tarvita edes kosketusta.

Ilmajohtojen aiheuttama vaara on syytä ottaa huomioon työmaiden turvallisuussuunnittelussa ja ilmajohtojen lähellä työskenneltäessä, muistuttaa turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

— Olennaista on ymmärtää, että sähköiskun voi saada, vaikka ilmajohtoihin ei edes koskettaisi, toteaa Tukesin ylitarkastaja Leila Öhman.

— Siksi jo työmaiden turvallisuussuunnittelussa ja ilmajohtojen lähialueella työskenneltäessä on otettava huomioon valokaaren ja sähköiskun vaara.

Öhman muistuttaa, että ohjeita noudattamalla voidaan vähentää ilmajohto-onnettomuuden riskejä.

— Selvitä aina etukäteen, onko työskentelyalueen läheisyydessä ilmajohtoja. Sijoita varastot ja lastauspaikat riittävän kauas ilmajohdoista. Noudata suojaetäisyyksiä ja ohjeista kaikki työntekijät, erityisesti työkoneiden kuljettajat.

Tänä vuonna kaksi onnettomuutta

Tänä vuonna on sattunut jo kaksi kuolemaan johtanutta sähkötapaturmaa jännitteisten ilmajohtojen lähellä. Toisen aiheutti säiliöauton pystyyn nostettu säiliö, joka aiheutti valokaaren. Imupaineauton kuljettaja oli nostanut auton säiliön pystyyn suurjänniteilmajohdon alapuolella purkaakseen autossa olleen hiekkakuorman. Tällöin auton säiliö aiheutti valokaaren ja sitä kautta voimakkaan sähköiskun kuljettajalle. Kuljettaja toimitettiin ambulanssilla sairaalaan, jossa hän menehtyi myöhemmin.

Toinen onnettomuus sattui elementtitehtaan varastokentällä, jossa kaksi miestä oli nostamassa elementtejä ilmajohtojen läheisyydessä. Nosturin vaijerin koskettaessa tai joutuessa liian lähelle sähköjohtoja aiheutui valokaari. Toinen miehistä sai sähköiskun nosturin vaijerin ja elementtien raudoituksen kautta. Mies kuoli myöhemmin sairaalassa.

Kuva Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit