16.05.2018, kello 15.46

Kehitysmaille luvattu rahoitus pahasti auki

Ilmastoneuvottelut takkuavat

Bonnissa pidettiin toukokuun alkupuolella valmistelukokous YK:n seuraavaa ilmastokonferenssia (COP24) varten. Eväitä Puolan Katowicessa 3.-14. joulukuuta pidettävään COP24:ään ei juurikaan saatu. Kehitysmaiden ilmastotoimien rahoitus on keskeisin auki oleva kysymys.

Sen verran Bonnin kokous sai aikaiseksi, että se päätti pitää lisävalmistelukokouksen Bangkokissa syyskuussa. Siellä pitäisi viimeistään valmistua esitysteksti Pariisin sopimuksen täytäntöönpanosta, mikä olisi sitten tarkoitus hyväksyä Katowicessa.

Neuvottelujen isoin kivi kengässä on kysymys siitä, miten rahoitetaan kehitysmaiden ilmastotoimet. Bonnin neuvotteluista lähtikin huolestunut viesti siitä, että nykyiset optiot eivät riitä kuin alkuun ja että on suuri riski ajautua umpikujaan COP24:ssä.

Pariisissa kehitysmaille luvatun yhteensä 100 miljardin dollarin avustuspaketin realisoituminen on edistynyt hyvin hitaasti. Kaksi vuotta ennen vuoden 2020 deadlinea vähiten kehittyneiden maiden huoli kasvaa kasvamistaan, sillä niiden ilmastositoumusten toteutuminen on lähes täysin riippuvainen tästä avustuspaketista.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit