17.12.2015, kello 09.21

Oulun Energiassa uskotaan aurinkovoiman läpimurtoon Suomessa

Ilmastosopimuksesta potkua

Keskellä suomalaista kaamosta eletään aurinkovoiman läpimurron hetkiä. Oulun Energiassa uskotaan Suomen kurovan nopeasti muut pohjoismaat kiinni.

Pariisin ilmastosopimus vauhdittaa aurinkovoiman läpimurtoa Suomessa, toteaa Oulun Energian myyntijohtaja Seppo Tuomi.

— Yritysten ja kuluttajien kiinnostus aurinkovoimaa kohtaan on selvästi lisääntynyt. Asenneilmapiiri on muuttunut, ja aurinkovoima nähdään jo aidosti kannattavana investointina.

Aurinkoenergian asemaa on parantanut paneelien raju halpeneminen. Tuomen mielestä hinnoissa ei enää kuitenkaan tapahdu niin merkittäviä muutoksia, että paneelien hankintaa kannattaisi halpenemisen toivossa siirtää tulevaisuuteen.

— Oulun Energian osalta paneelien oma maahantuontitoiminta takaa edulliset hinnat. Olemme neuvotelleet saksalaisen yhteistyökumppanimme kanssa hyvän sopimuksen. Seuraamme myös aktiivisesti kotimaisten valmistajien tuotekehitystä. Jossain vaiheessa otamme valikoimiin myös kotimaiset paneelit.

Oulun Energian markkinaosuus kasvussa

Saksa on aurinkosähkön tuotannossa suurvalta. Saksan aurinkosähkökapasiteetti on tällä hetkellä 38 gigawattia. Pohjoismaiden yhteenlaskettu kapasiteetti on vain 1,9 prosenttia Saksan kapasiteetista. Eniten uusia aurinkovoimalaitoksia rakennetaan Kiinaan ja Japaniin.

Tanska on pohjoismaista merkittävin tuottaja, jonka aurinkosähkökapasiteetilla alkaa on jo merkitystä maan energiantuotantopaletissa. Tanska tuottaa aurinkosähköä 600 megawatin teholla. Ruotsi on ottanut Tanskaa viime vuosina kiinni, mutta ruotsalaisten kapasiteetti on kuitenkin selvästi Tanskaa pienempi — 80 megawattia. Suomen aurinkosähkökapasiteetti on yhdeksän megawattia.

— Oulun Energian markkinaosuus tänä vuonna rakennetuista, verkkoon liitetyistä aurinkovoimaloista on noin 20 prosenttia, Tuomi kertoo.

Yhtiö sai valmiiksi elokuussa sanomalehti Kalevan painotalon katolle rakennetun aurinkovoimalaitoksen. Parhaillaan Oulun Energia rakentaa 130 kilowatin voimalaa Oulun kaupunginkirjastoon.

Aurinkoenergian tuotanto-olosuhteet Saksan ja Suomen välillä eivät merkittävästi eroa. Auringon säteilyn määrään vaikuttaa enemmän paikallinen ilmasto kuin leveyspiiri. Oulun rannikolla on mittausten mukaan selvästi enemmän aurinkoisia päiviä kuin sisämaassa.

— Vaikka pimeinä talvikuukausina aurinkoenergiaa ei juuri synny, pitkä ja valoisa kesä takaa Suomessa lähes saman vuosituoton kuin Saksassa, Tuomi huomauttaa.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit