27.08.2020, kello 09.12

YK:sta varoitus:

‘Ilmastotoimia ei saa lykätä’

YK:n ilmastonmuutossihteeristö on huolestunut ilmastotoimien mahdollisista lykkäyksistä. Sihteeristön mukaan on nähtävissä kuilun levenemistä ilmastoneuvotteluiden ja yhteiskunnallisten vaateiden välillä.

Vuosiraportissaan YK toteaa, että edistyksestä huolimatta koskaan ennen kuilu ilmastotodellisuuden ja toimien välillä ei ole ollut suurempi. Eikä koskaan aiemmin ero globaalien neuvotteluiden ja yhteiskuntavaateiden väillä ole ollut syvempi.

- COP 26:n lykkääminen ei saa tarkoittaa ilmastotoimien siirtämistä. Maiden on yhä mitä kiireellisimmin nostettava kunnianhimoaan uhan lieventämisessä, siihen sopeutumisessa ja torjuntatoimien rahoituksessa, kirjoittaa pääsihteeri António Guterres raportissa. Pääsihteerin mukaan se tarkoittaa myös tuen lopettamista niiltä teollisuudenaloilta, joilla ei paikkaa tulevassa energiamaailmassa.

Madridissa viime vuoden joulukuussa pidetyssä COP25:ssä railo ilmastoaktivistien ja neuvottelijoiden välillä oli ilmeinen. Tuolloin aktivistit protestoivat hallitusten toimettomuutta vastaan kokouspaikan tiloissa aiheuttaen paineita jo alun perin vaikeaksi arvioidulle kokoukselle. Neuvottelut jäivätkin puolitiehen varsinkin sellaisten maiden näkökulmasta, jotka ovat sitoutuneet tiukkoihin ilmastotoimiin.

YK:sta kiirehditään lisätyön tarvetta siihen, että kehitysmaat saavat tukea omiin ponnistuksiinsa ja että Pariisin huippukokouksessa vuonna 2015 sovitut markkinamekanismit saadaan toimiviksi.

Katowicessa pidetyssä COP24:ssä saatiin sovittua suurin osa säännöistä, joilla sopimuksia pannaan täytäntöön, mutta neuvottelijat eivät toistaiseksi ole pystyneet sopimaan siitä, kuinka hyödyntää hiilidioksidimarkkinoita ja päästöoikeuksia.

Koronapandemian takia marraskuuhun 2021 lykkääntyneessä COP26 -kokouksessa on tarkoitus viimeistellä säännöt ja saada eri valtiot vauhdittamaan päästöleikkauksiaan.

Lähde: POLITICO

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Getty Images

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit