21.03.2016, kello 14.16
Energia-ala tarkkailee työmarkkinoita tuntosarvet herkkinä
Insinööripula uhkaa?
Energia-alalla työskentelevistä 40 prosenttia on 50-vuotiaita tai vanhempia. Energia-alan yrityksiä huolettaa erityisesti osaavien insinöörien riittävyys tulevaisuudessa.
Tulevaisuuden energiayhtiö on asiantuntijaorganisaatio, jonka liiketoiminta pohjautuu pitkälti ammattikorkeakouluista valmistuneiden insinöörien ja diplomi-insinöörien osaamiseen.
— Jo tällä hetkellä noin puolet energiayhtiöiden henkilöstöstä työskentelee toimihenkilötehtävissä. Näistä puolella on korkeakoulututkinto, kertoo työvoimapoliittinen asiantuntija Milka Kortet Energiateollisuus ry:stä.
Kortet toteaa, että energia-alan tai energia-alan insinöörien imago ei ehkä ole kaikkein vetovoimaisin.
— Tulevaisuudessa energia-alan insinöörit kuitenkin ovat ratkomassa suuria haasteita: ilmastokysymyksiä, energian riittävyyttä ja clean tech –ratkaisuita. Energiatulevaisuus luodaan insinööriosaamisella. Lisäksi tämän alan töitä on tarjolla kattavasti koko Suomessa, Kortet kertoo.
Energiateollisuus ry on mukana ”Insinööreillä luistaa” –tapahtumassa, joka kannustaa nuorisoa hakeutumaan teknisille aloille opistelemaan.
— Muutaman vuoden sisällä työvoimapula on totta energia-alalla. Nykyiset insinöörit siirtyvät eläkkeelle ja uudet teknologiat vaativat uudenlaista osaamista.
Insinöörien työttömyys lisääntynyt
Tammikuun lopussa insinöörejä oli työttömänä noin 7500. Insinööriliiton tutkimusasiamies Jenni Larjomaa kertoo, että insinöörien työttömyys on tällä hetkellä ennätyslukemissa.
— Insinöörien työttömyys on jo suurempi kuin 1990-luvun lamavuosina.
Insinööriliiton tilastojen mukaan insinöörien työttömyysaste on tällä hetkellä 6,8 prosenttia. Työttömiksi työnhakijoiksi on ilmoittautunut vajaat 14 000 insinööriä.
— Alakohtaiset erot ovat suuria. Tieto- ja tietoliikenneinsinöörien keskuudessa työttömyys on suurinta. Neljästä tieto- ja tietoliikenneinsinööristä yksi on työtön, Larjomaa kertoo.
Insinööriliiton tilasto ei sisällä erillisiä energia-alan insinöörien työllisyyslukuja, vaan energia-alan insinöörit on tilastoissa niputettu yhteen kone- ja kuljetusalan insinöörien kanssa.
— Energia-, kone- ja kuljetusalan insinööreistä 28 prosenttia on työttömänä, eli noin 1800, Larjomaa kertoo.
— Paras tilanne on tällä hetkellä rakennusalan insinööreillä.
Larjomaan mukaan insinöörien suuri massa on suhteellisen nuorta. Suurin ikäryhmä ovat 30—40-vuotiaat. Tämä johtuu siitä, että insinöörien koulutusmääriä lisättiin voimakkaasti 2000-luvulla.
Kuva: Scanstockphoto
Kommentit