14.11.2017, kello 10.31

Lahjoitusinvestointi puhtaan energian projektiin

Jenkkimiljardööri hiiltä hävittämässä

Amerikkalainen miljardööri Michael Bloomberg ilmoitti Bonnin ilmastokokouksessa investoivansa 50 miljoonaa dollaria kansainväliseen hankkeeseen, jolla pyritään pääsemään eroon hiilivoimasta.

Kotimaassaan Yhdysvalloissa Bloomberg on tehnyt jo aiemmin vastaavanlaisen investoinnin – arvoltaan 64 miljoonaa dollaria – kampanjaan nimeltä ”Beyond Coal”. Kampanjan aikana vuodesta 2011 lähtien amerikkalaisista hiilivoimaloista noin puolet on suljettu ja sen sijaan rakennettu 85 GW puhdasta energiaa.

Nyt hänen ensimmäisessä Yhdysvaltain ulkopuolelle tehtävässä investoinnissa on tarkoitus hyödyntää jotain meneillään olevaa projektia, jossa pyritään korvaamaan hiilen käyttö uusiutuvalla energialla.

Euroopassa Bloombergin aloitetta koordinoi European Climate Foundation. Bloomberg muistutti, että Euroopassakin tuotetaan hiilellä yhä 21 prosenttia maanosan sähköstä, vaikka joukko maita ja kaupunkeja on hiljattain ilmoittanut tiukoista aikatauluistaan hiilen käytön lopettamiseksi, muun muassa Italia ja Berliini.

- Auttamalla kansalaisyhteiskuntia levittämään tätä muutostyötä ympäri maailmaa voimme helpottaa muita maita saavuttamaan tai jopa ylittämään omat ilmastotavoitteensa ja siten vähentämään hiilivoimaloiden aiheuttamia kuolemia ja sairauksia, Michael Bloomberg totesi.

New Yorkin pormestarinakin toiminut miljardööriaktivisti sanoi lisäksi että Beyond Coal -kampanja on ollut omiaan nostamaan Yhdysvallat maailman ykköseksi hiilipäästöjen vähentäjänä ja että Yhdysvallat on tässä suhteessa hyvällä tiellä saavuttaakseen Pariisin sopimuksen tavoitteensa.

Bloombergin lausuntoa himmentää tietysti se, että presidentti Trumpin kesäkuisen ilmoituksen vuoksi Yhdysvallat on vetäytymässä Pariisin ilmastosopimuksesta. Sopimusehtojen mukaan maa on kuitenkin vuoteen 2020 asti täysivaltainen sopimuksen allekirjoittaja.

Lähde: EurActiv

Kuva: Lev Radin / Shutterstock

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit