01.11.2019, kello 11.16

Jos ei päästökauppa, niin ...

Tuulisähkön tuotantomäärät kurottelevat jo pilviä. Tämän vuoden jokaisena kuukautena tuulisähköllä on tuotettu reilusti enemmän sähköä kuin kivihiilellä. Nyt näyttää jo siltä, että ilmiöstä on tulossa pysyvä. Tuulivoiman kilpailukyky pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla on jo niin hyvä, että uusien tuulivoimalaitosten rakentamista ei tarvitse enää tukea julkisella rahalla. Tämä vauhdittaa tuulivoimainvestointeja entisestään — kannattavaan liiketoimintaan on hyvä panostaa.

Kun tuulivoima voi hyvin, on kivihiilisähkön tuotanto syöksykierteessä. Kivihiilen käyttö sähköntuotannossa näyttää sekin poistuvan markkinaehtoisesti. Päästökauppa on osoittanut tehonsa, kun päästöoikeuksien hinta on lyhyessä ajassa moninkertaistunut. Päästöoikeuksien ostaminen on kivihiilisähköä tuottavalle ylimääräinen kustannus, mikä heikentää kivihiilisähkön kilpailukykyä markkinoilla.

Tämä kaikki oli kirkkaana mielessäni, kun soitin sähkönmyyjälleni. Kun kerran kivihiilisähköntuottajilla menee huonosti, niin kivihiilisähköä saa varmaankin pilkkahinnalla. Kuvitelmani osoittautui vääräksi. Kivihiilisähköä ei sitä paitsi ole edes tuotteistettu.

Entä jos suhdanteet muuttuvat ja päästökauppa kadottaa ohjausvaikutuksensa, kuten aikaisempina vuosina on tapahtunut? Vastaus on yksinkertainen — tilalle kehitetään joku uusi järjestelmä, joka tekee samat asiat. Tämä johtuu siitä, että ilmastonmuutoksen torjunta ja ilmastopolitiikka ovat lyöneet läpi pysyvästi kaikessa arkisessa toiminnassa. Paluuta entiseen ei enää ole. Jos päästöjä ei vähennetä päästökaupan avulla, niin sitten se tehdään jollain muulla tavalla.

Tämä kaikki näkyy myös suomalaisten energiayhtiöiden toiminnassa. Kaikki uudet ja lähivuosina tehdyt investoinnit perustuvat päästöttömien energiamuotojen käyttöön. Energiatoimialan kannalta ilmastopolitiikan toteuttaminen on täyttä totta. Se hävittää päästöjä aiheuttavat tuotantomuodot markkinoilta — pitkälti markkinaehtoisesti.

Syy muutokseen ei ole pelkästään päästökaupassa. Ilmastopolitiikan toteuttaminen on myös kiihdyttänyt energia-alan teknistä kehitystä. Nyt energiayhtiöillä on aikaisempaa enemmän päästöttömiä vaihtoehtoja, joista voi valita perustan uusille investoinneille. Todennäköisesti suomalainen sähköntuotanto saavuttaa päästöttömän olotilan etuajassa muihin toimialoihin verrattuna. Jo nyt suomalaisesta sähköntuotannosta yli 80 prosenttia on päästötöntä. Maaliviiva on melko lähellä.

Petri Sallinen
kirjoittaja on Energiauutisten toimituspäällikkö

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit