19.12.2016, kello 16.24

Säätösähkön tuotantoon kykenevä uutuus

Joustava CHP-laitos Saksaan

Säätösähkön tuotantoon kykenevän yhteistuotantolaitoksen kaasumoottoreita voidaan sytyttää ja sammuttaa peräti kahdessa minuutissa. Siksi voimalaitoksen tuotantoa voidaan säätää nopeasti sähkön kysynnän ja tuotannon vaihteluiden mukaan.

Wärtsilän uudenlainen CHP-laitos aloittaa sähkönja lämmön tuotannon Mainzin kaupungiss vuoden 2018 lopulla.

Saksaan rakennetaan uusi huipputehokas sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitos. Wärtsilän kehittämän laitoksen erikoisuus on voimalaitoksen ketterä säädettävyys. Laitos tuottaa sähköä sadan megawatin teholla ja lämpöä 96 megawatin teholla. Laitos voi saavuttaa jopa 90 prosentin kokonaishyötysuhteen. Laitos polttaa polttoaineen tehokkaasti ja tuottaa vain vähän päästöjä.

— Wärtsilän kaasumoottorit voidaan käynnistää ja sammuttaa rajoituksetta vain kahdessa minuutissa. Tämä ei onnistu perinteisissä hiiltä tai kaasua käyttävissä yhteistuotantolaitoksissa, toteaa laitoksen Wärtsilältä tilanneen Kraftwerke Mainz-Wiesbaden AG:n toimitusjohtaja Lars Eigenmann.

Mainzin kaupunkiin rakennettava voimalaitos koostuu kymmenestä maakaasulla toimivasta Wärtsilä 34SG -moottorista. Laitoksen on tarkoitus tuottaa sähköä ja lämpöä vuoden 2018 loppuun mennessä.

Eigenmannin mukaan voimalaitoksen joustavuus tarjoaa Kraftwerke Mainz-Wiesbadenille uuden tavan käyttää voimalaitosta.

— Kun voimalaitoksen tuotantoa voidaan säätää nopeasti, voimme tasapainottaa sähköntuotantoa tehokkaasti. Saksassa on runsaasti nopeasti vaihtelevaa sähköntuotantokapasiteetti — aurinko- ja tuulivoimaa — jotka tarvitsevat tuekseen nopeasti reagoivia voimalaitoksia.

— Voimme käynnistää ja pysäyttää moottorit useita kertoja päivässä ja myydä tuottamamme sähkön Euroopan tukkumarkkinoilla.

Saksa panostaa yhteistuotantoon lain voimalla

Saksa sitoutunut lisäämään sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksissa (CHP-laitoksissa) tuotetun sähkön osuutta 25 prosenttiin sähkön kokonaistuotannosta vuoteen 2025 mennessä. Siksi Saksan uudistettu CHP-lainsäädäntö suosii joustavasti toimivia yhteistuotantolaitoksia.

— Uusi voimalaitos tukee Saksan kehitystä kohti vähäpäästöistä energiataloutta. Dynaamisen kaukolämpöratkaisun ansiosta Kraftwerke Mainz-Wiesbaden voi parantaa kapasiteettinsa kokonaishyötysuhdetta noin 5—10 prosentilla, toteaa Wärtsilä Energy Solutionsin aluejohtaja Christer Strandvall.

Kuva Wärtsilä

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit