16.10.2019, kello 17.59

Mielipidekirjoitus POLITICOssa

Kaatuuko vihreä diili jo alkumetreillä?

Paljon suitsutusta saanut tulevan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin esitys Euroopan vihreästä diilistä on saanut osakseen myös kritiikkiä. POLITICOn julkaisemassa mielipidekirjoituksessa arvostelun kärki on EU:n institutionaalisessa rakenteessa, joka ei salli kokonaisvaltaisia lähestymistapoja.

Mielipidekirjoituksen laatijat Pawel Wargan ja David Adler ovat tämän vuoden keväällä perustetun ”Green New Deal for Europe” -kampanjan koordinaattoreita. Kampanja tähtää oikeudenmukaiseen ja solidaariseen ilmastonmuutostaisteluun, jonka esikuvana on presidentti Franklin D. Rooseveltin 1930-luvun suuren laman aikana lanseeraama New Deal -ohjelma.

Komission työnkuva on ongelma

Warganin ja Adlerin näkemys siitä, että von der Leyenin vihreä diili voi kaatua jo alkumetreillä, perustuu EU-politiikan kulmakiveen eli Euroopan komission työnkuvaan. Komissio halkoo ja pilkkoo ehdotuksia ja jakaa ne siiloissaan lymyäville asiantuntijaryhmille. Nämä ryhmät työstävät sitten lakiesityksiä.

Sosiaalipolitiikka on erillään kauppapolitiikasta, aivan kuten rahoitus on erillään kasvihuonekaasujen vähentämistavoitteista. Parhaimmillaan kunnianhimoiset ehdotukset päätyvät virkamiehille, jotka suhtautuvat myötämielisesti aiheeseen. Pahimmillaan ne ajautuvat komissaareille, jotka katsovat ehdotukset epäonnistuneiksi.

Kirjoittajien mielestä von der Leyenin vihreä diili edustaa viime mainittua tapausta. Vaikka tuleva puheenjohtaja nappasi hollantilaisen vasemmistopoliitikon Frans Timmermansin vihreän diilin komissaariksi, hän ojensi talouskomissaarin salkun Valdis Dombrovskisille, joka on Latvian entinen pääministeri ja maan säästöpolitiikan pääarkkitehti.

- Ei liene syytä uskoa siihen, että keskustaoikeistolainen poliitikko omaksuu innokkaasti ympäristömyönteisen kunnianhimon, jota tarvitaan vihreän diilin läpiviemiseksi, Wargan ja Adler kirjoittavat.

Komissaarikuulemisissa Timmermans väheksyi eroja sanoessaan, että vihreää diiliä ei voi tehdä eikä saavuttaa yksin, vaan että Ursula von der Leyenin johdolla työskennellään yhdessä. Mutta Timmermansia lähellä olevien lähteiden mukaan tämä oli ärsyyntynyt von der Leyenin päätöksestä — eikä pelkästään siksi että se leikkasi ydinkohtia hänen omasta salkustaan, vaan myös sen vuoksi, että se tarkoitti huomattavaa vallanjakoa komission sisällä.

Timmermansilla pehmeitä, Dombrovskisilla kovia asioita

Kirjoittajien mukaan Von der Leyenin valtuuskirjeet Timmermansille ja Dombrovskisille ovat paljastavia: Siinä missä Timmermans johtaa pehmeitä asioita kuten vuoden 2030 päästövähennystavoitteen uusimista ja kiertotaloutta, Dombrovskisin salkkuun kuuluvat kovat rahoituspuolen asiat, joilla vihreää muutosta viedään eteenpäin.

- Dombrovskisin tehtäviin kuuluu Euroopan Investointipankin (EIB) muuntaminen ilmastopankiksi. Hän valvoo uutta rahoitusstrategiaa, joka perustuu vihreiden velkakirjojen liikkeellelaskuun. Lisäksi hän koordinoi von der Leyenin kestävän Euroopan investointisuunnitelmaa, jolla luvataan ”avata” 1 biljoonan euron investoinnit seuraavana vuosikymmenen aikana. Vihreän diilin on siten mentävä Dombrovskisin pöydän kautta saadakseen voita leivän päälle.

Ja sitten on seuraavan komission poliittinen rakenne. Timmermans koordinoi viittä pääosastoa (DG), joista enemmistö on keskustaoikeistolaisten komissaarien johdossa. Samaan aikaan Dombrovskisilla on koordinoitavanaan neljä pääosastoa, joista kolme on keskustavasemmistolaisen komissaarin johdossa.

Wargan ja Adler katsovat von der Leyenin varmistaneen poliittisen tasapainon keskustavasemmistolaisten ja -oikeistolaisten välillä, mutta samalla vahvistaneen jälkimmäisten valvonnan niihin salkkuihin, jotka ovat olennaisia vihreän diilin toteutuksessa. Työpaikat, yhtenäisyys, uudistukset ja ratkaisevasti talous — ne kaikki lankeavat Dombrovskisin vastuulle, eivät Timmermansin.

Sosialistiryhmä haluaa selvennystä von der Leyeniltä

Monien lähteiden mukaan von der Leyenin viime hetken tuki Dombrovskisille oli yritys kahmaista vihreän diilin valvonta keskustaoikeistolle. Samalla hän pyrki varmistamaan, että sen onnistuminen tai epäonnistuminen jää Timmermansin harteille – henkilölle, joka antaa kasvot komission ympäristökunnianhimoille.

Parlamentissa Timmermansin takana oleva sosialistiryhmä vaatii jo von der Leyeniltä selvennystä siihen, kuinka hyvin hän osaa ennakoida Dombrovskisin yhteistyön muiden ao. komissaarien kanssa sektorirajat ylittävän kunnianhimoisen ja edistyksellisen politiikan harjoittamisessa. Ryhmä kysyi asiaa puheenjohtajansa Iratxe Garcia-Perez allekirjoittamalla kirjeellä.

Warganin ja Adlerin mukaan kiire kasvaa. Vaikka komissio pystyisikin toteuttamaan vihreän diilin suunnitelmat, olisi se vasta ensimmäinen askel ennen monia tulevia askeleita, joita tarvitaan Euroopan köyhyys-, ilmasto- ja ympäristökriisien torjunnassa.

Ennusmerkit eivät kirjoittajien mukaan ole hyviä. Komission rakenteelliset ja poliittiset rajoitteet tuottavat pakan vesitettyjä, paloiteltuja ratkaisuja. Samaan aikaan kello tikittää kohti ilmasto- ja ympäristökatastrofia.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Euroopan komissio

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit