24.08.2016, kello 15.22

Globaali ennuste sähkön varastoinnille:

Kapasiteettia jopa 14 GW vuonna 2020

Sähkön varastointikapasiteetti maailmassa nousee vuoden 2015 noin 1,5 gigawatista (GW) yli 14 gigawattiin vuoteen 2020 mennessä, arvioi kansainvälinen tutkimus- ja konsulttifirma GlobalData.


Sähkövarasto Saksan Feldheimissa

Arvio perustuu siihen, että laskenta-ajanjaksona toteutuu suuri määrä projekteja, jotka ovat kytköksissä uusiutuvan energian laiteasennuksiin ja joilla pyritään vakauttamaan kantaverkkojen toimintaa.

GlobalDatan sähköanalyytikko Swati Gupta viittaa siihen, että ilmastonmuutoshuolet, hallitusten uusiutuvan energian tavoitteet ja kuluttajien omat ratkaisut lisäävät väistämättä aurinko- ja tuulienergian hyödyntämistä.

– Aurinko- ja tuulisähkön vaihtelevuus tekee kuitenkin yhtälöstä hankalan, kun verkkoon ei tule tasaisesti sähköä samaan tapaan kuin perinteisistä voimalaitoksista. Tarvitaan siis varastointijärjestelmiä, joihin uusiutuvaa sähköä voidaan syöttää ylijäämätilanteissa ja joista sitä voidaan purkaa verkkoon alijäämätilanteissa.

Varastointitekniikka halpenee

Sähkön varastoinnin tyypillisimmät työkalut, akut ovat tähän asti olleet varsin kalliita. Ja sitä kalliimpia ne ovat olleet, mitä suurempia on tarvittu.

GlobalDatan selvityksen mukaan nyt näyttää kuitenkin siltä, hintakehitys olisi kääntymässä laskuun. Innovaatiot, valmistusprosessien parannukset ja kasvava kilpailu ovat halventaneet hintoja. Vuoteen 2020 mennessä niiden arvioidaan puolittuvan vuoden 2015 tasosta.

Sähkön varastointiin liittyvissä markkinoissa johtava maa on Yhdysvallat. Vuonna 2015 amerikkalaismarkkinoiden arvoksi laskettiin noin 660 miljoonaa euroa. Yhdysvaltain odotetaan jatkavan markkinajohtajana seuraavienkin vuosien ajan ja nostavan markkinoiden arvon noin 1,5 miljardiin euroon vuoteen 2020 mennessä.

– Amerikkalaiset ovat varastoinnissaan keskittyneet pääasiassa taajuussääntelyyn – toisin sanoen varastoineet tasapainottaakseen nopeatempoista vaihtelua sähkötehossa. Maan BESS- markkinat (Battery Energy Storage System) laajentuvat uusiutuvien kasvun myötä, Gupta lisää.

Kuva: Neue-Energien-Forum Feldheim

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit