29.03.2017, kello 13.40

Kaukolämpö – maalämpö: 6–0

Kaukolämmitys pärjää kisassa

Kaukolämmitys on kerrostalo- ja rivitaloasunnoissa edullisempi lämmitysmuoto kuin maalämpö. Tämän osoittaa Vantaalla tehty vertailututkimus. Vanhoissa kiinteistöissä myös poistoilmalämpöpumpun ja kaukolämmityksen yhdistelmä häviää pelkälle kaukolämmitykselle.

Uusissa kerrostaloissa maalämmitysjärjestelmän takaisinmaksuaika kaukolämmitysjärjestelmän investointikuluun verrattuna on yllättävän pitkä — 24 vuotta. Tämä selviää One1:n tekemästä tutkimuksesta Vantaalla.

— Investointiaika on yleensä siedettävä saneerattavissa kiinteistöissä silloin, jos investoinnin takaisinmaksuaika on korkeintaan 15 vuotta, toteaa One1:n tekninen johtaja Lauri Malinen.

Yhtiön tekemässä selvityksessä käytettiin elinkaaritarkastelua. Tarkastelussa vertailtiin, minkälaisia kustannuksia lämmitysmuodoista syntyy 30 vuoden aikana. Selvityksessä otettiin huomioon lämmitysmuotojen hankintakustannukset, hankintaan kohdistetun pääoman lainakorko, järjestelmien käyttökustannukset sekä huollon elinkaarikustannukset. Näiden tietojen perusteella tehtiin kassavirtalaskelmat siitä, kuinka paljon rahaa eri lämmitysmuodot kuluttavat seuraavien kolmenkymmen vuoden aikana asennushetkestä lukien.

Vertailussa lämmitysmuodoista olivat mukana kaukolämmitys, täysmitoitettu maalämpö + sähkö, osamitoitettu maalämpö + sähkö ja poistoilmalämpöpumppu + kaukolämpö. Kaukolämmitys osoittautui edullisimmaksi vaihtoehdoksi kaikissa kohteissa — uusissa ja vanhoissa rivitaloissa, kerrostaloissa ja liiketiloissa.

Vertailuja useilla paikkakunnilla

One1 on tehnyt kuusi samankaltaista maalämmitysjärjestelmien ja kaukolämmitysjärjestelmien vertailututkimusta eri puolilla Suomea. Kokemuksien mukaan Vantaa ei ole ainoa paikkakunta, jossa kaukolämpö päihittää maalämmön.

— Useassa tapauksessa kaukolämpö on elinkaarikustannuksiltaan selkeästi edullisempi lämmitysmuoto kuin maalämpö, Malinen huomauttaa.

Selvityksen olettamuksena sähkön ja kaukolämmön arvioitiin kallistuvan vuosittain puoli prosenttia. Vertailevassa laskelmassa hintojen oletettiin nousevan viisi prosenttia. Kummassakaan tapauksessa maalämpö ei ollut edullisempi vaihtoehto Vantaalla.

Vantaalla kaukolämmön edullista hintaa selittää Vantaan Energian omistama jätevoimalaitos. Laitoksen avaamisen jälkeen kaukolämmön hintaa on alennettu Vantaalla jo kuusi kertaa — yhteensä noin kymmenen prosenttia reilun kahden vuoden aikana.

— Jätevoimalaitos on vakauttanut kaukolämmön hinnan alueella, toteaa Vantaan Energian kaukolämpöpäällikkö Lassi Kortelainen.

Kilpailukykyvertailun voi kokonaisuudessaan imuroida koneelleen täältä.

kuva Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit