23.02.2017, kello 09.21

Euroheat & Powerin toimitusjohtaja Paul Voss:

Kaukolämpöalan uudistuttava

Kaukolämpösektorin poliittinen painoarvo on kasvanut, mutta vastineeksi alan toimijoiden on nyt uudistettava toimintatapojaan.

— EU:n päättäjät näkevät nyt kaukolämpöalan mahdollisuudet, toteaa Euroheat&Powerin toimitusjohtaja Paul Voss.

Vielä muutama vuosi sitten kaukolämpösektori nähtiin Brysselissä auringonlaskun toimialana. Vaan ei nähdä enää.

— EU-päättäjät ovat nyt kiinnostuneet alan tarjoamista mahdollisuuksista. Kaukolämpösektorista on tullut vakavasti otettava osa eurooppalaista energiapolitiikkaa, iloitsee Euroheat&Powerin toimitusjohtaja Paul Voss. Euroheat&Power on eurooppalaisen kaukolämpöalan edunvalvontajärjestö.

Asennemuutoksen vahvisti Vossin mukaan viimeistään EU-komission loppuvuodesta julkistama energialainsäädännön talvipaketti.  

— Olen tyytyväinen, että kaukolämpö on löytänyt uuden kodin uusiutuvan energian direktiivistä, EHP:n Voss toteaa. 

EU-komissio vaatii lisää avoimuutta

EU-komissio näkee kaukolämmön olevan pitkän aikavälin teknologiaa ja osa eurooppalaista energiaratkaisua. Ei vain välikauden keino parantaa energiatehokkuutta. Vossin mukaan uusiutuvan energian esityksestä löytyy myös kaikuja viime vuonna julkistetusta lämmitys- ja jäähdytysstrategiasta, jossa näkyy vahva kaukolämpösektorin Euroopan kattojärjestön kädenjälki.

Toimialan nousu samalle viivalle muiden lämmitysmuotojen kanssa ei tietenkään tule ilmaiseksi.

— Saamme lisää poliittista tukea, mutta vastineeksi kaukolämpöala joutuu tiukan tarkastelun alle. Sektorin on astuttava toimintatapojen osalta kokonaan uuteen avoimuuden aikakauteen, alleviivaa Voss.

Komissio esittää uusiutuvan energian direktiivissä, että energian alkuperätakuu laajennetaan koskemaan myös lämmitystä. Kaukolämpöyhtiöt velvoitetaan lisäksi kertomaan avoimemmin omien järjestelmiensä tehokkuudesta ja tuotannosta. Komissio vaatii vastauksia muun muassa polttoainekoostumusta, alan kilpailua, yhtiöiden kulurakennetta, kuluttajien asemaa ja hintoja koskien. Toimintamallien on muututtava monissa maissa.

Suomen tuki tarpeen

Kaukolämpösektoria säännellään jäsenmaasta riippuen hyvin eri tavoin. EU-tason sääntelyä on siksi vaikea saada toimivaksi käytännön tasolla. Kokonaisuutena talvipaketti on Vossin mukaan askel oikeaan suuntaan, mutta sen sisältämistä direktiiviesityksistä löytyy lukuisia kysymyksiä herättäviä kohtia.

— Esitysten sanamuodot ovat monin paikoin kömpelöitä ja niistä näkyy, että komissiolla on ollut kiire, Voss toteaa.

Kaukolämpöjärjestön toimitusjohtaja luottaa tulevissa lainsäädäntöneuvotteluissa suomalaisten tukeen.

— Suomalaiset energia-alan toimijat ovat käytännöllisiä, ratkaisukeskeisiä ja ennen kaikkea asiantuntevia.

Talvipaketin esitysten käsittely on alkanut europarlamentissa ja jäsenmaiden neuvostossa. Lainsäädäntöesitykset täyttänevät energiapäättäjien pöydän ainakin seuraavat puolitoista vuotta.

— Aika on ratkaisevan tärkeä tälle toimialalle. Silloin nähdään, pystyykö ala uudistumaan ja millaisen aseman se saa eurooppalaisessa energiapolitiikassa, summaa Voss.

teksti Heli Satuli

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit