01.06.2018, kello 14.58
Velvoite verkkoon liittämisestä puretaan
Kaukolämpöpakko poistuu
Kunnat eivät voi enää tulevaisuudessa velvoittaa uudisrakentajia liittymään kaukolämpöverkkoon. Hallitus on muuttamassa tältä osin maankäyttö- ja rakennuslakia.
Kunnilla on monopoli asemakaavoituksessa. Kunnilla on ollut myös mahdollisuus maankäyttö- ja rakennuslain perusteella velvoittaa uudisrakentajaa liittymään kaukolämpöverkkoon. Nyt hallitus ehdottaa mahdollisuuden poistamista maankäyttö- ja rakennuslaista päivityksen yhteydessä. Kaukolämpöyhtiöitä edustava Energiateollisuus ry on tyytyväinen.
— Hyvin toimiva kilpailu lämmitysmarkkinoilla on paras tapa edistää energiatehokkaiden lämmitysmuotojen yleistymistä. Kilpailluilla markkinoilla asiakas päättäköön, minkä lämmitysmuodon hän valitsee, painottaa Energiateollisuus ry:n johtaja Pekka Salomaa.
— Markkinaehtoisesti toimivat lämmitysmarkkinat takaavat asiakkaalle myös kohtuullisen hinnoittelun. Sitä paitsi eri lämmitysmuotoja ei ole tarpeen asettaa vastakkain.
Kaukolämpöalan yritykset pitävät liittämisvelvoitetta alan imagoa heikentävänä. Kilpailluilla lämmitysmarkkinoilla liittämisvelvoitteella ei edes näytä olleen vaikutusta kaukolämpöjärjestelmien kysyntään rakentajien keskuudessa. Kaukolämpö on pärjännyt hyvien ominaisuuksiensa avulla muutenkin kisassa. Tällä hetkellä kaukolämmön markkinaosuus uudisrakentamisessa on yli 60 prosenttia.
— Kaukolämmitys on taloudellista, ympäristöystävällistä ja luotettavaa. Siksi rakentajat ovat päätyneet valitsemaan sen, Salomaa toteaa.
Kaukolämpöalalla odotetaan markkinaehtoisuuden vahvistuvan entisestään lämmitystapamarkkinoilla. Rajoitteiden ja normiohjauksen sijasta toiminnan pitäisi perustua liiketaloudellisiin periaatteisiin ja asiakkaille lisäarvoa tuottavien palveluiden kehittämiseen.
Energiateollisuus ry ehdotti Juha Sipilän hallitukselle viime syksynä muutosta maankäyttö- ja rakennuslakiin. Tavoitteena oli saada poistetuksi kuntien mahdollisuus velvoittaa. Nyt hallitus on tarttunut energiatoimialan ehdotukseen. Seuraavaksi hallituksen esitys käsitellään eduskunnassa. Jos ehdotus läpäisee eduskuntakäsittelyn, tulee lakimuutos voimaan ensi vuoden alussa.
Lue mitä Energiauutiset on aikaisemmin kirjoittanut aiheesta.
teksti Petri Sallinen / kuva Scanstockphoto
Kommentit