10.03.2015, kello 14.59

Lämpöä liikkeellä -ideakilpailun voittajat selvisivät

Kaupunkitaidetta kaukolämpökohteisiin

Kaukolämmön näkyvyyttä lisäävä kilpailu on ratkennut. Tavoitteena oli käyttää kaukolämpöjärjestelmän rakenteita esteettisen ja kekseliään kaupunkitaiteen osana.

Mauri Kososen videoinstaallaatio käyttää hyväkseen vanhaa kaasupalloa Turussa.

Kaupunkisuunnittelun ja taiteen asiantuntijoista koostuva raati palkitsi kolme työtä. Palkituista kaksi oli kaupunkikuvaan sovitettuja maalauksia ja yksi videoinstallaatio.

Helsinkiläisen Matti Mikkilän kaupunkimaalaus Urban Energy 1 sai erityistä huomiota pitkälle hiotusta ideasta, joka on myös toteutuskelpoinen ja sopii kaupunkiympäristöön hyvin. Urban Energy 1 –työhön voi tutustua tarkemmin täällä.

Mäntyharjulaisen Enni Vekkelin maalaus Lämpövuori on maalauksellisesti tehokas, mutta lopullista toteuttamista on vielä syytä pohtia. Lämpövuori on esitelty tarkemmin täällä.

Turkulaisen Mauri Kososen videoinstallaatio Window of the Sun toimii hyvin pimeässä ja päivänvalossa. Videoprojisoinnin toteuttamista käytännössä on vielä pohdittava. Window of the Sun –työhön voi tutustua täällä.

Energiateollisus ry:n ja Humakin kulttuurituotannon järjestämän kilpailun tavoitteena oli saada kaupunkilaiset havaitsemaan kaukolämmön läsnäolo. Siksi kaupunkitaideteokset on tarkoitus sijoittaa ympäristöön rakennettuihin kaukolämpöjärjestelmän rakenteisiin: putkiin, pumppaamoihin, tuotantolaitoksiin ja lämpökaivoihin. Kaukolämpörakenteet ovat osa kaupunkiympäristöä, mutta harva osaa kiinnittää niihin mitään huomiota — niitä kuitenkin tarvitaan, jotta rakennuksissa olisi aina lämmintä.

Kilpailussa ympäristötaidetta suunniteltiin Helsinkiin, Mäntyharjuun ja Turkuun. Kohteita teoksille tarjosivat Helen Oy Helsingissä, Turku Energia Turussa sekä Suur-Savon Sähkö Oy Mäntyharjulla.

Ideakilpailulla saatettiin yhteen taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijoita ja energiateollisuuden toimijoita sekä löydettiin uusia ideoita kaupunkitilan käyttöön molempien osapuolten iloksi.

Matti Mikkilän teos on spray-maaleilla toteuttu kaupunkimaalaus

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit