07.02.2017, kello 13.26

Energiayritykset työllistävät suhdanteista huolimatta

Kesäduuniin energia-alalle

Energia-alan yritykset tarjoavat ennakkotietojen mukaan tänä vuonna noin 1500 nuorelle kesätyöpaikan. Monissa energiayrityksissä haku on parhaillaan käynnissä.

Ennakkotietojen mukaan energia-ala työllistää tulevana kesänä noin 1500 nuorta. Kesätyöntekijöiden määrä suhteutettuna toimialan henkilöstömäärään on 12 prosenttia. Energiatoimiala palkkaa kesätyöntekijöitä suurin piirtein saman määrän kuin muutkin suomalaiset teollisuustoimialat. Suomalaiset energiayritykset palkkaavat kesäksi keskimäärin kuuri nuorta yritystä kohti.

Energiatoimiala on mukana Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa sekä Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelmassa.

— Energiatoimialan mielestä kesätöiden tarjoaminen nuorille on vastuullisuusteko. Parhaassa tapauksessa alan parhaisiin osaajiin saadaan kontakti jo varhaisessa vaiheessa, toteaa työmarkkina-asiantuntija Milka Kortet Energiateollisuus ry:stä.

Tavallisin tapa on palkata jo ammatillisen opiskelun tai korkeakouluopiskelunsa aloittaneita nuoria kesätöihin. Toinen tapa on Tutustu työelämään ja tienaa -harjoitteluohjelma. Sen avulla peruskoululaiset, kymppiluokkalaiset ja lukiolaiset pääsevät tutustumaan työelämään ja yrityksiin.

— Tämä on yksi tapa tehdä energiatoimialaa ja energia-alan yrityksiä tutuiksi nuorille. Positiivinen kokemus energiayrityksessä työskentelystä voi vaikuttaa jopa uravalintoihin, Kortet huomauttaa.

Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelmassa koululaiset tekevät yrityksessä töitä kaksi viikkoa tai vaihtoehtoisesti kymmenen työpäivää. Tästä työantaja maksaa nuorelle kertakaikkisena korvauksena palkkaa 335 euroa sisältäen myös jaksolta kertyneen lomakorvauksen.

— Tämän kaltainen kesätyöharjoittelu ei ole ristiriidassa työsopimuslain tai työehtosopimusten määräysten kanssa. Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelman mukaisissa työsuhteissa ei sovelleta työehtosopimuksen mukaisia palkkoja tai muita rahanarvoisia etuja koskevia määräyksiä, Kortet kertoo.

Kesätöitä eri puolilla Suomea

Energia-alan yritykset eri puolilla Suomea ovat käynnistäneet kesätyöntekijäkampanjoitaan. Monet yritykset ilmoittavat kesätöistä internet-sivuillaan. Suomen kantaverkosta vastaava Fingrid Oyj kertoo seikkaperäisesti kesätyöpaikoistaan täällä. Pääkaupunkiseudulla sähkön ja lämmön jakelua sekä energiantuotantoa pyörittävä Helen Oy on myös julkaissut tietoja kesätyöpaikoista internet-sivuillaan.

Pori Energia taas kannustaa nuoria panostamaan tulevaisuuteen. Yrityksellä on tarjolla 20 kesätyöpaikkaa, joihin voi tutusta täälläTurku Energiassa on myös töitä tarjolla kesäksi ja Vantaan Energia palkkaa 40 nuorta kesätyöntekijää.

Kuva Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit