30.05.2018, kello 13.24

Kesätyöntekijöiden kokemukset kantavat — tai päätyvät kauhutarinoiksi

Muistatko vielä ensimmäisen kesätyöpaikkasi? Veikkaan, että muistat. Mitä olisit silloin halunnut esimieheltäsi kuulla? Tunsitko itsesi tärkeäksi?

Nuori jännittää ensimmäistä kesätyöpaikkaansa, vaikka muuta väittäisi. Ihan kuten kaikki meistä uuden työn äärellä: Osaanko, pystynkö, kelpaanko, pärjäänkö? Homma menee haastavaksi, kun ei ole vertailukohtaa tai kokemusta johon peilata.

Nuori on vasta työuransa alussa. Ymmärrä häntä, asetu hänen asemaansa. Älä oleta. Nuori ei ole valmis tekijä, vaan vasta opettelee asioita ja hakee paikkaansa elämässä - hänelle kaikki voi olla uutta. Jos ei tee virheitä, ei tavallisesti tee muutakaan. Myös Itsestään selvät asiat on käytävä läpi ja toimintatavat perusteltava. Kaikkea ei opeteta koulussa eikä kaikilla ole kotona turvallista aikuista, josta ottaa mallia. Mistä voi tietää, jos ei ole koskaan kerrottu?

Älä myöskään aliarvioi nuoren kykyjä, sillä uusien osaajien silmissä ylimielisyyteen ei ole varaa kenelläkään meistä. Kun vastuuta annetaan, sitä yleensä halutaan myös kantaa. Jos ei luoteta, kukaan tuskin haluaa antaa parastaan sellaiselle työlle.

Ota nuori työyhteisön tasavertaiseksi jäseneksi ja valjasta koko yhteisö mukaan ottamisen kulttuuriin. Kesätyöntekijä on luultavasti tuleva kollegasi. Kannusta ja motivoi, kerro kun menee oikein ja hienosti. Perehdytys ei pääty alkuinfoon, vaan jatkuu koko kesän. Kesätyöntekijöissä piilee valtava potentiaali ja tukku tuoreita kehittämisideoita: aina ei tarvita kalliita konsultteja kertomaan, mitä voisi tehdä paremmin. Osallistava ilmapiiri mahdollistaa tämän potentiaalin saamisen käyttöön.

Yllätyksenä tuskin tulee, että työnantajamielikuva vaikuttaa kaikkeen. Tämän arvoa ei voi mitata rahassa - ennen kuin maine menetetään. Ja mielikuvan luominen ei ole vain HR:n tehtävä.

Nuoret kertovat tutkitusti kesätyökokemuksistaan ahkerasti kotona, kaveriporukoissa, koulussa ja harrastuspiireissä. Koska vain omaan toimintaan voi vaikuttaa, huolehdi, että et anna aihetta somessa salamannopeasti leviäville kauhutarinoille.

Maailma on kovin toisenlainen paikka kuin 20 vuotta sitten, kun oma työurani alkoi mansikkapelloilta. Mutta yksi asia pysyy: onnistumisen kokemukset kasvattavat itseluottamusta ja kantavat työuralla.

“Be nice to people on your way up because you'll meet them on your way down.” (Wilson Mizner)

Maiju Korhonen
Kirjoittaja on Energiateollisuus ry:n asiantuntija, joka tuntee nuoret ja työelämän.

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit