13.03.2018, kello 16.13

Vanhimmat tuulipuistot purkuiässä

Kierrätysongelma tuulivoimasta

Vanhoista pienistä tuulivoimaloista tulee isoja uusia ongelmia, kun ne on purettava. Erityisesti voimaloiden lavoista, joiden on oltava kevyitä ja vahvoja. Materiaalinsa vuoksi niitä on hyvin vaikea kierrättää.

Osa puhtaasta energiasta on siten osaltaan kääntymässä likaiseksi ongelmaksi Euroopalle. Kolmisenkymmentä vuotta sitten rakennetut maanosan ensimmäiset tuulipuistot on piakkoin purettava, koska ne ovat liian vanhoja, pieniä ja tehottomia.

Edessä siintää vihreän energian aiheuttamia jätekasoja, jotka koostuvat pääasiassa eksoottisista yhdisteistä valmistetuista korkean teknologian tuulivoimalavoista.

- Olemme tulossa taitekohtaan, joissa 20 vuoden käyttöikä on täyttynyt tai täyttymässä monien ensimmäisten tuulivoimaloiden kohdalla, Euroopan tuulivoimajärjestön toimitusjohtaja Giles Dickson myöntää. Useat saksalaiset tuulivoimaoperaattorit ovat alkaneet kysyä itseltään, mitä tehdä elinkaarensa loppuun tulevalle omaisuudelle, hän jatkaa.

Ajan myötä kysymyksen merkitys sen kuin kasvaa, sillä EU on ajanut uusiutuvan osuuden 27 prosenttiin energian loppukäytöstä vuoteen 2030 mennessä ja osuutta jopa nostettaneen lähitulevaisuudessa. Tuuli on maakaasun jälkeen jo Euroopan toiseksi suurin sähkön lähde. Ja viime vuonna EU-maissa rakennettiin ennätykselliset 15,7 GW uutta tuulivoimakapasiteettia, mikä tarkoitti 20 prosentin kasvua vuoteen 2016 verrattuna.

Jokainen uusi tuulivoimala korostaa vanhojen ongelmaa

Tanska ja Saksa ovat Euroopan tuulivoimapioneereja: Ne osoittivat tietä, jota monet muut EU-maat ovat sittemmin seuranneet. Se on taas merkinnyt vanhojen tuulivoimaloiden purkuun ja osien kierrättämiseen liittyvän haasteen kasvua.

Tanskan energiaviraston mukaan vuonna 2017 maassa purettiin 174 tuuliturbiinia, joiden kapasiteetti oli yhteensä 98 MW. Samaan aikaan uusia turbiineja nousi 220 kappaletta, joiden yhteisteho on 373 MW. Saksan kohdalla ongelmaa voi kuvitella jo pelkästään lukumäärästä: puolivälissä vuotta 2017 maatuulivoimaloita oli noin 28000.

Purettavien tuulivoimaloiden määrä saattaa nousta sen jälkeen, kun tuulivoiman ensimmäistä aaltoa koskevat hallitusten anteliaat tukiohjelmat päättyvät vuonna 2020. Kohoavat huoltokulut ja alhainen sähkön tuotanto antavat pontta perusteille korvata vanhat turbiinit uusilla, huomattavasti tehokkaimmilla turbiineilla.

Uusille tuulivoimaloille oltava myös purkusuunnitelma

Nykyisten sääntöjen mukaan niin Saksassa kuin Tanskassakin tuulivoimatoimijat on velvoitettu vastaamaan purkuprosesseista.

- Kun ryhtyy pystyttämään tuulivoimalaa, on oltava myös sen purkusuunnitelma, sanoo Jonas Pagh Jensen Siemens Gamesa Renewable Energystä, joka valmistaa tuuliturbiineja ja rakentaa tuulipuistoja.

- Näin ei ollut kaikkialla aiemmin. Mutta nyt jokaista tuulivoimatoimijaa tai sellaiseksi aikovaa reguloidaan tarkasti. Asiakkaillamme on oltava suunnitelma siitä, mitä he aikovat tehdä 20-25 vuoden kuluttua, kun turbiinin arvioidaan olevan elinkaarensa lopussa.

Vanhoja voi myydä köyhimpiin maihin, mutta …

Saksan tuulivoimateollisuus pyrkii ratkomaan ongelmaa muun muassa viennillä. Sen mukaan vanhoille laitoksille on kysyntää entisen Neuvostoliiton ja kaakkoisen Euroopan maissa. Myös Latinalaisesta Amerikasta ja Aasiasta löytyy asiakkaita.

Nopeiden teknologiaparannusten ja tuulivoiman lisärakentamisen myötä mahdollisuuksien jälleenmyyntimarkkinoilla odotetaan kuitenkin heikkenevän. Saksan tuulivoimayhdistys BWE toteaakin, että kun yhä enemmän tuulivoimaloita romutetaan, kaikelle vanhalle ei löydy jälleenmyyntimarkkinoita.

Tuulivoimaloiden muutos viimeisten parinkymmenen vuoden aikana on ollut huimaa. Uuden Seelannin tuulivoimayhdistyksen mukaan uusi tuulivoimala tuottaa puolet halvemmalla 180-kertaisen sähkömäärän kuin mitä 20 vuotta sitten rakennettu tuulimylly tuottaa.

1980-luvulla tuulivoimalan torni oli noin 20 metriä korkea, lapojen jänneväli noin 17 metriä ja sen teho oli suunnilleen 75 kW. Uuden voimalan torni ulottuu yli 100 metrin, lapojen jänneväli on keskimäärin 126 metriä ja tehoa on satakertaisesti enemmän eli 7,5 MW, jolla sähköistää noin 3000 kotitaloutta.

Maailman suurimpiin kuuluvan tuulivoimalan lapojen jänneväli on 164 metriä. Sen 82-metriset lavat vastaavat lentokonejätti A380:n siipien pituutta. Tehoa tällä giganttivoimalalla on 9,5 MW.

Lähde: Politico

Kuva: GettyImages

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit

Siipien hävitys ongelma

Voisiko vanhoista siivistä saada "kannatinpalkit" keveän sillan rakentamiseen ( ojat + pienet joet.10-15m) Muutama siipi rinnan ja kansi päälle. Esim. metsäpolut ja mönkijä reitit. Miten siiven katkaisu onnistuu?
Kiinnostava ongelma!

VP - ma elok. 31 11:33:26 2020