25.01.2016, kello 15.46

Uutta kapasiteettia viime vuonna 15 GW

Kiina ohitti Saksan aurinkosähkössä

Kiinan massiivinen panostus aurinkopaneelien asentamiseen on vienyt sen maailman suurimmaksi aurinkosähkön tuottajaksi. Vuoden 2015 lopussa Kiina nosti aurinkosähkökapasiteettinsa 43 gigawattituntiin (GW) ohittaen aiemmin ykköspaikkaa pitäneen Saksan 3 GW:lla.

Viime vuonna Kiinaan valmistui uutta aurinkosähkökapasiteettia noin 15 GW. Maan kansallinen energiavirasto NEA ennustaa, että vuoteen 2020 mennessä kapasiteetti kohoaa jopa 150 GW:iin.

Saksan aurinkosähkökapasiteetti on nyt noin 40GW, lisäystä vuonna 2015 tuli 1,4 GW. Saksan kapasiteetin kasvun hidastuessa Euroopan nopeinta aurinkoenergian kasvuvauhtia nähtiin Britanniassa, jossa kapasiteetti lisääntyi viime vuonna runsaat 4 GW.

Saksan aurinkoenergiakasvun takkuilusta huolimatta kokonaiskuva Euroopassa oli aurinkoinen. Kolmen vuoden alamäen jälkeen kokonaiskapasiteetin kasvu kääntyi viime vuonna nousuun: uutta kapasiteettia syntyi noin 8,5 GW, kun sitä vuotta aiemmin oli syntynyt 7 GW.

Maailman kolmanneksi suurin aurinkoenergiamaa Japani rakentaa uutta kapasiteettia lähes Kiinan tahtia. PV Market Alliancen mukaan Japani ylsi viime vuonna 10GW:n lisäykseen, kun vuonna 2014 lisäystä tuli 9 GW. Japanin kokonaiskapasiteetti on noin 33 GW.

Myös Yhdysvalloissa uusien aurinkopaneelien asentaminen oli vuonna 2015 kiivastahtista. Uutta kapasiteettia syntyi 9,8 GW, kun sitä edellisvuonna oli tullut 6 GW. Yhdysvaltain kokonaiskapasiteetti on nyt noin 28 GW, neljänneksi eniten maailmassa.

Suhteellisesti suurimman hyppäyksen aurinkoenergiarakentamisessa teki vuonna 2015 Intia, joka lisäsi kapasiteettinsa 3:sta 5 GW:iin. Muiden Aasian maiden ja Australian yhteen laskettu kapasiteetin kasvu oli 2,5 GW.

Kiina ykkönen myös tuulivoimassa

Kiinan tuulivoimajärjestön on julkistanut alustavat kasvulukemat myös tuulivoimasta. Sen mukaan uutta kapasiteettia rakennettiin ennätykselliset 30,5 GW. Se on 20–30 prosenttia enemmän kuin optimistisimmatkin markkinaennusteet ovat povanneet.

Kiinalla on arviolta nyt 145 GW tuulivoimakapasiteettia. Määrä on tuplasti suurempi kuin Yhdysvaltain kapasiteetti ja kolme kertaa suurempi kuin Saksan kapasiteetti.

Energiatalouteen ja –rahoitukseen keskittyvä analyysifirma IEEFA odottaa Kiinan rakentavan 24 GW tuulivoimaa ja 18-20 GW aurinkoenergiaa tänä vuonna. Sen lisäksi on tulossa 16 GW uutta vesivoimaa ja 6 GW uutta ydinvoimaa.

Kuva: Eco News

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit