10.12.2015, kello 08.45

Tällä hetkellä 22 reaktoria

Kiinassa 110 ydinvoimalaa vuonna 2030

Kiinalla on vuoteen 2030 mennessä 110 toiminnassa olevaa ydinvoimalaa, arvioi valtiollinen energiarakentaja Power China. Tällöin Kiinasta tulee suurimpia ydinvoiman käyttäjiä maailmassa.

Kiinalla on vuoteen 2030 mennessä 110 toiminnassa olevaa ydinvoimalaa, arvioi valtiollinen energiarakentaja Power China. Tällöin Kiinasta tulee suurimpia ydinvoiman käyttäjiä maailmassa.

Tällä hetkellä Kiinassa on 22 ydinvoimalaitosta käytössä ja 26 rakenteilla. Vuoteen 2020 mennessä käytössä ja rakenteilla oleva ydinvoimakapasiteetti yltää Kiinassa 88 gigawattiin (GW). Arvio perustuu maan sähköntuotannon viisivuotissuunnitelmaan (2016–2020).

Suunnitelman mukaan Kiina varaa 500 miljardia yuania (85 miljardia euroa) hankkeisiin, joihin käytetään omaa kotimaista ydinteknologiaa. Tavoitteena on rakentaa seuraavien viiden vuoden aikana 6 – 8 ydinvoimalaitosta vuodessa.

Vaikka kyseessä on vasta suunnitelma, on sillä erinomaiset mahdollisuudet läpäistä tarvittava poliittinen ja lainsäädännöllinen suodatus ensi vuonna, PowerChinasta arvioidaan.

Kova hinku kansainvälisille markkinoille

Kuluvan vuoden kolme neljänneksen aikana pörssinoteeratun PowerChinan liikevaihto kasvoi 25 prosenttia, 145 miljardiin yuaniin vuoden 2014 vastaavasta ajanjaksosta.

Vuonna 2011 perustettu yritys pitää päämajaansa Pekingissä. Se toimii lämpö-, vesi- ja ydinvoiman alueella ja tarjoaa tutkimus-, suunnittelu- ja rakentamispalveluja.

PowerChina on ilmoittanut virallisesti rakentaneensa kolmanneksen Kiinassa toimivista ydinvoimaloista. Se teki ilmoituksen Pariisin ilmastokokouksena alla, kun Kiinakin pyrkii vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään muun muassa lisääntyvän ydinvoiman käytön avulla.

Samaan aikaan yhtiö aikoo tehdä kiinalaiseen painevesireaktorityyppiin perustuvan Hualong One - teknologian tunnetuksi niin kotimaassa kuin maailmalla. Tätä varten käynnistettiin toukokuussa pilottiprojekti Fuqingissa.

Kiinan kansallisen ydinvoimayhtiön (CNNC ) hallituksen puheenjohtaja Sun Qin sanoo, että kolmannen sukupolven ydinvoimateknologia täyttää korkeimmat kansainväliset turvallisuusvaatimukset ja on luotettavuutensa ja kustannustensa puolesta kilpailukykyinen.

Kiinalaiset ydinvoimayhtiöt työntyvät nyt jo vauhdilla globaaleille ydinvoimarkkinoille muun muassa Britanniassa, Argentiinassa ja Keniassa.

CNNC on sopinut Argentiinan kanssa rakentavansa kaksi ydinreaktoria, joista toinen käyttää kanadalaisen Candu-yhtiön kehittämää raskasvesiteknologiaa ja on kustannuksiltaan noin 5,5 miljardia euroa. Toinen reaktori käyttänee Hualong One- teknologiaa.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit