27.04.2017, kello 10.03

Pudotusta 14 prosenttia

Kivihiilen kulutus väheni alkuvuonna

Kivihiilen kulutus väheni tämän vuoden tammi-maaliskuussa 14 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan kivihiiltä käytettiin sähkön- ja lämmöntuotannon polttoaineena miljoona tonnia, joka vastaa energiasisällöltään 24 petajoulea.

Vuosituhannen vaihteesta lähtien kivihiilen kulutus on tullut trendinomaisesti koko ajan alaspäin. Tästä kertoo muun muassa se, että verrattuna 2000-luvun tammi-maaliskuun keskiarvoon kivihiilen kulutus on ollut tämän vuoden vastaavana aikana 39 prosenttia matalammalla tasolla.

Kivihiilen kulutus, 1 000 tonnia

Suurin syy kivihiilen kulutuksen pienenemiseen oli viime vuotta selvästi leudompi tammikuu, jonka aikana kivihiiltä käytettiin 30 prosenttia vähemmän kuin tammikuussa 2016. Helmikuussa kivihiiltä käytettiin 4 prosenttia vähemmän ja maaliskuussa yhtä paljon kuin viime vuonna.

Suurin osa Suomessa kulutetusta kivihiilestä käytetään sähkön ja lämmön yhteistuotannossa. Kivihiilen käyttö sähkön erillistuotannossa on vähentynyt viime vuosina selvästi, koska hiililauhdevoimalaitoksia on poistettu käytöstä.

Kivihiilivarastot olivat maaliskuun 2017 lopussa 2 miljoonaa tonnia, eli 30 prosenttia pienemmät kuin vuotta aiemmin.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit